Høyesterett opprettholder dommen på 20 år for Sør-Koreas tidligere president

Sør-Koreas høyesterett opprettholdt torsdag fengselsstraffen på 20 år for Park Geun-hye, da den avsluttet korrupsjonssaken mot landets første kvinnelige leder. Her fra rettssaken i 2017. Arkivfoto: Ahn Young-joon / pool via AP / NTB
Sør-Koreas høyesterett opprettholdt torsdag fengselsstraffen på 20 år for Park Geun-hye, da den avsluttet korrupsjonssaken mot landets første kvinnelige leder. Her fra rettssaken i 2017. Arkivfoto: Ahn Young-joon / pool via AP / NTB Foto: NTB scanpix

Sør-Koreas høyesterett opprettholdt torsdag fengselsstraffen på 20 år for Park Geun-hye, da den avsluttet korrupsjonssaken mot landets første kvinnelige leder.

Dommen betyr at Park, som ble avsatt og arrestert i 2017, potensielt må sone til sammen 22 år i fengsel.

Det er fordi hun også er dømt for ulovlig innblanding i partiets nominasjoner før parlamentsvalget i 2016.

Korrupsjonsskandale

Landets første kvinnelige president ble dømt i en omfattende korrupsjonsskandale i 2017 etter at hundretusener demonstrerte i gatene. Hun ble anklaget for å ha hjulpet kriminelle, vært med på å presse bedrifter for penger, og bedt folk som jobbet for henne om å gi bort hemmelige dokumenter.

Park ble dømt til 30 års fengsel for bestikkelser, maktmisbruk og flere andre forhold. Etter en rekke anker, nye rettssaker og klager førte til at hun i juli fikk straffen redusert med ti år av høyesterett i Seoul. Den straffeutmålingen anket påtalemyndigheten.

Nå har landets høyesterett behandlet saken for andre gang og slår fast at dommen på 20 år blir stående.

Boikotter rettsbehandlingen

Retten opprettholdt også bøter og inndragninger på til sammen 19,5 millioner dollar. Park har boikottet rettsbehandlingen og mener den er partisk. Hun var ikke til stede da dommen falt torsdag. Hun har nektet å møte opp til rettssakene siden oktober 2017.

President Moon Jae-in, har ennå ikke svart på muligheten for å benåde Park.

Park ble valgt til president i 2013. Hun er datter av Park Chung-hee, som var diktator og leder for militæret i 18 år.

Personvernpolicy