Tekstilarbeidere rammes hardt av pandemien

Mange tekstilarbeidere i Øst- og Sør-Asia har mistet jobben fordi kjedene i vesten bestiller mindre som følge av pandemien. Arkivfoto: Sara Johannessen Meek / NTB
Mange tekstilarbeidere i Øst- og Sør-Asia har mistet jobben fordi kjedene i vesten bestiller mindre som følge av pandemien. Arkivfoto: Sara Johannessen Meek / NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Folk i vesten handler ikke like mye klær under pandemien. Dermed faller bestillingene til tekstilfabrikkene i Asia, og mange arbeidere mister jobben.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nylig sa Hennes & Mauritz (H & M) opp en seksdel av sine egne ansatte i Bangladesh, et hundretalls personer. Men hvor mange som har mistet jobben på fabrikkene som syr klær til kjeden, er uklart.

Da pandemien nådde Bangladesh i fjor vår, ble landets fabrikker stengt. I flere uker var tusenvis av tekstilarbeidere helt uten inntekt. Men selv om regjeringen i landet ga klarsignal til å åpne portene igjen i august, går det tregt å komme i gang med produksjonene igjen.

Hver måned stenger det flere fabrikker, forteller generalsekretær Babul Akhter i organisasjonen Bangladesh Garment and Industrial Workers Federation, som er en sammenslutning av 87 fagforeninger.

Negative følger

I vestlige land har salget av klær, men også andre varer som sko og elektronikk, falt under pandemien.

– Det har negative følger for landene som produserer varene, først og fremst i Øst- og Sør-Asia, men til en viss grad også Etiopia, sier Fredrik Sjöholm, som er professor i samfunnsøkonomi ved Lunds universitet i Sverige.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han tilføyer at eksporten fra disse landene minsker enda mer enn etterspørselen. Mange selskaper forsøker å selge ut lagrene sine før de bestiller nytt når det er krise.

Hvor mange som har mistet jobben i tekstilindustrien i Bangladesh, er ikke lettå si. Det fins ikke noen fullstendig statistikk, ifølge Akhter. Men han anslår at minst 300.000 har mistet jobben under pandemien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle fabrikkene har redusert bemanningen.

– Til og med gravide kvinner tvinges til å gå fra fabrikkene, sier Akhter.

– Ekstrem fattigdom

Pandemien har ikke bare ført til nesten 2 millioner dødsfall, ifølge Worldometers. Den har også ført til at verden for første gang på 20 år har sett en økning i den ekstreme fattigdommen. Ifølge Verdensbanken risikerer mellom 88 og 115 millioner mennesker å havne i ekstrem fattigdom i 2021.

– Det skyldes delvis at det blir færre jobber på fabrikkene, sier professor Sjöholm.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For mange av dem som mister jobben, er alternativet en eller annen form for jordbruksarbeid. Der er lønningene og arbeidsvilkårene betydelig dårligere enn på fabrikkene, ifølge Sjöholm.

Akhter bekrefter at dette skjer i Bangladesh.

Dårligere arbeidsvilkår

Han påpeker også at arbeidsvilkårene i fabrikkene er blitt dårligere og at bedriftene søker opp de fagorganiserte arbeiderne og sier dem opp.

H & M er en av flere store kleskjeder som kjøper klær fra Bangladesh.

– Pandemien gjør situasjonen usikker for hele klesindustrien, og vi er bevisste på at underleverandører og tekstilarbeidere er i en sårbar situasjon, skriver selskapets pressekontor til nyhetsbyrået TT.

De skriver videre at de følger nøye med på nedskjæringene i fabrikkene og at ting foregår etter etiske prinsipper og nasjonale lover. H & M følger den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILOs rettighetskonvensjon, opplyser selskapet. Den omhandler blant annet retten til å organisere seg.