Blodige skildringer fra Ugandas spente valgkamp

Fra venstre til høyre: Opposisjonslederne Mugisha Muntu, Patrick Amuriat og Bobi Wine deltok tirsdag på en pressekonferanse før torsdagens presidentvalg i Uganda. Opposisjonen håper valget vil bety slutten for regimet til Yoweri Museveni, som har ledet landet siden 1986. Foto: Nicholas Bamulanzeki / AP / NTB
Fra venstre til høyre: Opposisjonslederne Mugisha Muntu, Patrick Amuriat og Bobi Wine deltok tirsdag på en pressekonferanse før torsdagens presidentvalg i Uganda. Opposisjonen håper valget vil bety slutten for regimet til Yoweri Museveni, som har ledet landet siden 1986. Foto: Nicholas Bamulanzeki / AP / NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opposisjonen i Uganda forteller om vold og overgrep i valgkampen der president Yoweri Museveni søker en sjette periode. Torsdag åpner valglokalene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Terroriseringen er uakseptabel, sier opposisjonslederen Kizza Besigye, som har stilt som Musevenis motkandidat ved fire tidligere presidentvalg.

– Volden og terroriseringen ser ut til å øke ved hvert forestående valg. I denne valgkampen har vi vært vitne til ubeskrivelig vold. Det blir verre og verre hver dag, sier han til nyhetsbyrået AP.

Musevenis fremste rival i årets valg, den populære sangeren og politikeren kjent som Bobi Wine, opplyser at sikkerhetsstyrker tirsdag morgen raidet hjemmet hans. De arresterte en sikkerhetsvakt og skal ha banket opp to gartnere.

Verken hæren eller politiet har kommentert anklagene.

Ber folket passe på stemmene

38-årige Wine, som egentlig heter Kyagulanyi Ssentamu, deltok sammen med andre opposisjonspolitikere tidligere denne uken på et møte med pressen i hovedstaden Kampala.

Atmosfæren var spent, og Wine oppfordret tilhengerne sine til å ikke la seg skremme av sikkerhetsstyrkene som patruljerer gatene i Kampala.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sammen med andre opposisjonsledere understreket han også at det er gjennomført flere tiltak for å hindre valgfusk. De ba likevel velgere om å oppholde seg ved valgstasjonene etter å ha avlagt stemmene sine.

– Museveni er kjent for å fuske i valg. Så vær forsiktige og pass på stemmene deres, sa Wine på møtet.

– Bli igjen og pass på stemmene etter at dere har stemt, og bruk telefonene deres til å dokumentere prosessen, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Landets valgkommisjon har beordret folk om å vende hjem etter å ha stemt, og oppfordringen fra opposisjonen kan dermed føre til konfrontasjoner.

Dødelige sammenstøt

Wine advarer om at forsøk på valgfusk kan få blodige utfall.

– Folket i Uganda vil ikke akseptere ulovligheter, sier han.

Uganda har ennå ikke hatt en fredelig demokratisk maktovertakelse siden frigjøringen fra det britiske koloniveldet i 1962.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden 1986 har landet vært ledet av Museveni, som har endret landets grunnlov for å kunne stille til valg enda en gang.

Opptakten til valget, der folket også skal stemme over ny nasjonalforsamling, har vært preget av opptøyer og voldelige konfrontasjoner med sikkerhetsstyrker og demonstranter.

I november ble minst 54 personer drept i hovedstaden Kampala og andre deler av landet da sikkerhetsstyrker slo ned protester som brøt ut etter at Wine ble pågrepet, angivelig for brudd på koronatiltak.

Internasjonal kritikk

Wine har i ettertid bedt Den internasjonale straffedomstolen (ICC) etterforske sikkerhetsstyrkene for drap og tortur av sivile demonstranter.

Musevenis regjering har også måttet tåle hard kritikk fra FNs menneskerettskontor, som mener at koronapandemien er blitt brukt som påskudd for å til å forby valgmøter flere steder i landet.

– Covid-19-restriksjonene er blitt praktisert strengere for å innskrenke opposisjonens valgkampaktiviteter på en diskriminerende måte, sa talsperson Ravina Shamdasani på en pressekonferanse i Genève fredag 8. januar.