Kinesisk forretningsmann dødsdømt for korrupsjon

Lai Xiaomin, her i retten, er dømt til døden i Kina for korrupsjon, underslag og bigami.
Lai Xiaomin, her i retten, er dømt til døden i Kina for korrupsjon, underslag og bigami. Foto: Anonymous / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tidligere toppsjefen for et av Kinas største statsstyrte kapitalforvaltningsselskap ble tirsdag dømt til døden for korrupsjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lai Xiaomin, som tidligere var medlem i det kinesiske kommunistpartiet, ga en detaljert tilståelse på den statlige TV-kanalen CCTV i januar 2020.

Tilståelsen ble akkompagnert av bilder av en Beijing-leilighet som angivelig skal være hans, der safer og skap var fylt opp med bunker av pengesedler.

Lai har ifølge domstolen i Tianjin utnyttet posisjonen til å tilegne seg pengene. Domstolen beskriver bestikkelsene som «ekstremt store», og mener Lai har hatt «ekstremt ondsinnede hensikter».

Han skal ha tatt imot så mye som 1,79 milliarder yuan, tilsvarende 2,37 milliarder kroner, for å ha gjort investeringer, tilbudt byggekontrakter og hjulpet med forfremmelser og andre tjenester, mener domstolen.

Lai var tidligere toppsjef for det Hongkong-listede selskapet China Huarong Asset Management Co. Han er også funnet skyldig i bigami, etter å ha levd «som mann og kone i lange perioder» og ha satt barn til livs utenfor ekteskapet.

Han skal også ha underslått 25 millioner yuan i offentlige midler fra 2009 og fram til 2018, da han ble avsatt og utvist fra kommunistpartiet.