Soldat-topp: Kun halvparten av Tysklands våpen er klare for bruk

Soldater fra den tyske forbundsforsvaret Bundeswehr bærer ansiktsmasker foran en Marder infanteritank mens de deltar på en pressepresentasjon som viser ledelsessystemet (BMS) i det 37. pansrede infanteriregimentet i Frankenberg, Øst-Tyskland, tirsdag 26. mai 2020. Et slagmarkstyringssystem (BMS) er et digitalt system ment å integrere informasjonsinnhenting og prosessering for å forbedre kommandoen og kontrollen over en militær enhet. Battle Management System (BMS) har blitt introdusert i den tyske væpnede styrkebasen siden begynnelsen av april 2020 og også i Bundeswehr-hæren siden 11. mai 2020. (AP Photo / Jens Meyer)
Soldater fra den tyske forbundsforsvaret Bundeswehr bærer ansiktsmasker foran en Marder infanteritank mens de deltar på en pressepresentasjon som viser ledelsessystemet (BMS) i det 37. pansrede infanteriregimentet i Frankenberg, Øst-Tyskland, tirsdag 26. mai 2020. Et slagmarkstyringssystem (BMS) er et digitalt system ment å integrere informasjonsinnhenting og prosessering for å forbedre kommandoen og kontrollen over en militær enhet. Battle Management System (BMS) har blitt introdusert i den tyske væpnede styrkebasen siden begynnelsen av april 2020 og også i Bundeswehr-hæren siden 11. mai 2020. (AP Photo / Jens Meyer) Foto: Jens Meyer / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

I beste fall er rundt halvparten av våpnene til det tyske militæret klare for bruk, hevder lederen for soldatforeningen i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Politikerne har med rette sagt at den globale trusselen mot vår sikkerhet krever at hæren er fullt utstyrt. Men vi er nå på maks 50 prosent, sier Andre Wüstner, lederen for den tyske soldatforeningen.

– For noen systemer, som helikoptre eller de gamle Tornado-jetflyene, er det enda verre. Situasjonen er kritisk, sier han.

Wüstner er kritisk til at forsvarsdepartementet tidligere i desember sa at 74 prosent av de viktigste våpensystemene er kampklare.

– Slike rapporter irriterer soldatene og gir borgerne et feil inntrykk, sier Wüstner.

Tyskland er den fjerde største militærmakten i Nato.

Tyske våpen til Saudi-Arabia tross embargo

Tyske våpen og forsvarsmateriell har ankommet Saudi-Arabia med den tyske regjeringens velsignelse, tross en våpenembargo som har vart siden 2018.

Et tysk Tornado-fly. Foto: Ruben Sprich (Reuters / NTB scanpix)
Et tysk Tornado-fly. Foto: Ruben Sprich (Reuters / NTB scanpix)

I 2019 ga den tyske regjeringen to ganger tillatelse til at Frankrike skulle få eksportere tyskprodusert forsvarsmateriell verdt til sammen 4,87 millioner euro til Saudi-Arabia. Sør-Korea fikk en lignende tillatelse i 2020.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kommer fram i opplysninger venstrepartiet Die Linke har bedt om fra det tyske økonomidepartementet.

Blant annet dreier det seg om deler til Eurofighter- og Tornado-jagerfly. Flyene det dreier seg om er et europeiske fellesprosjekt.

Våpenembargoen stammer fra 2018 og er begrunnet med både den saudiarabiske deltakelsen i borgerkrigen i Jemen og drapet på journalisten Jamal Khashoggi.

Tysklands forsvarsminister: Europa trenger USA til forsvar

Tysklands forsvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer gjentok i slutten av november at Europa ikke kan forsvare seg uten Nato og USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ideen om strategisk autonomi for Europa går for langt, om det skaper en illusjon om at vi kan garantere sikkerhet, stabilitet og velstand i Europa uten Nato og uten USA, sa Kramp-Karrenbauer i en tale.

Frankrikes president Emmanuel Macron har uttalt at en lignende kommentar fra forsvarsministeren var «en feiltolkning av historien» og oppfordret Europa til å bli mer selvstendige i forsvarsspørsmål.

Kramp-Karrenbauer er enig i at Europa må være en likestilt partner med USA, men legger til at Tyskland og Europa ikke kan forsvare seg uten USAs atomvåpen og konvensjonelle styrker.

– Dette er de nøkterne fakta, sier forsvarsministeren.

Video: Stoltenberg om forholdet innad i NATO: – Vi må ikke konkurrere med oss selv