Åpen for alle - alltid

Millioner av amerikanere har mistet arbeidsledighetstrygd

Arbeidsledighets- og sosialstøtten har utløpt for flere millioner amerikanere. Samtidig uteblir krisepakken som blant annet skal sikre penger til statsapparatet.
Arbeidsledighets- og sosialstøtten har utløpt for flere millioner amerikanere. Samtidig uteblir krisepakken som blant annet skal sikre penger til statsapparatet. Foto: Nati Harnik / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere millioner amerikanere mistet natt til søndag arbeidsledighetstrygd. Samtidig fortsetter Donald Trump å stikke kjepper i hjulene for krisepakken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom den gigantiske krisepakken på 900 milliarder dollar ikke godkjennes av presidenten, kan statsapparatet stenge helt ned tirsdag.

Krisepakken er vedtatt av Kongressen, og den sikrer blant annet alle amerikanere en krisesjekk på 600 dollar. Trump krever imidlertid at krisesjekken økes til 2.000 dollar.

– Jeg vil bare at våre flotte folk skal få 2.000 dollar i stedet for de beskjedne 600 dollar, som nå er i forslaget, skrev Trump på Twitter lørdag.

Advarer

Det er republikanerne i Kongressen som ikke har ønsket å gjøre krisepakken større, mens demokratene har sagt at de er klare til å imøtekomme kravet om høyere støtte.

USAs påtroppende president Joe Biden sa lørdag at det vil få alvorlige konsekvenser hvis Trump blokkerer krisepakken.

– Det er dagen etter jul, og millioner av familier vet ikke om de vil få endene til å møtes fordi president Donald Trump nekter å signere den økonomiske krisepakken som er godkjent av Kongressen med et stort flertall, sa Biden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sjakkspill

Republikanerne i Kongressen har avvist å bli med på Trumps ønske om å øke krisesjekken.

– Dette er et sjakkspill, og vi er bønder, sier Lanetris Haines, en alenemor til tre fra South Bend i Indiana, til nyhetsbyrået AP. Hun er en av dem som mister stønad med mindre Trump snur.

Rundt 11 millioner amerikanere står nå i fare for å miste støtte fra ulike programmer, ifølge beregninger gjort av økonom Lauren Bauer ved Brookings Institution. Hun anslår at støtten for flere millioner vil løpe ut i løpet av de neste ukene.

– Etterlot arbeidsløse amerikanere i limbo

CNN-kommentator Kevin Liptak er ikke nådig i sin dom av presidenten.

– President Donald Trumps humør forverres - og landet lider av hans vrede, skriver Liptak.

Han er kritisk til at Trump ikke gjorde sine krav kjent før krisepakken ble vedtatt i Kongressen.

– Trump fortsetter å kreve at krisesjekken skal økes fra 600 til 2.000 dollar - et tall demokratene støtter, men det kom en dag etter at regningen utløp og Kongressen forlot byen. Det etterlot arbeidsløse amerikanere i limbo, skriver han i en kommentar.