Kjent britisk dobbeltagent er død

Den britiske dobbeltagenten George Blake, kjent for å ha spionert for Sovjetunionen, er død. Blake ble 98 år gammel.

– Den legendariske etterretningsoffiseren George Blake gikk bort i dag, sa talsperson for russisk etterretning, Sergej Ivanov, til nyhetsbyrået Tass lørdag.

– Han hadde en genuin kjærlighet for landet vårt og beundret vårt folks bragder under andre verdenskrig, la Ivanov til.

Russlands president Vladimir Putin uttrykte lørdag sin dypeste medfølelse til Blakes familie.

– Blakes bidrag var uvurderlig i å sørge for strategisk balanse og fred, sa Putin i en video publisert på nettsidene til Kreml.

Byttet side

Blake var britisk etterretningsoffiser for MI6. På 50-tallet begynte han i hemmelighet å gi informasjon til Sovjetunionen. Årsaken skal ha vært USAs bombingen av sivilbefolkningen under Koreakrigen.

Blake ga sovjeterne navnene til hundrevis av MI6-agenter og avslørte eksistensen av en hemmelig tunnel i Øst-Berlin som ble brukt til å spionere på sovjeterne.

Rømte fra fengsel

Han ble avslørt i 1961 og dømt til 42 års fengsel i Storbritannia. Etter fem år unnslapp han ved hjelp av en taustige og tre cellekamerater.

Etter å ha kommet seg forbi jernteppet og inn i Øst-Tyskland tok han seg til Sovjetunionen. Der ble han ønsket velkommen som en helt. Han ble boende i Sovjetunionen, senere Russland, fram til sin død.

Blake var blant de siste gjenlevende britiske dobbeltagentene som Sovjetunionen rekrutterte under Den kalde krigen. Han har aldri uttrykt anger for handlingene sine.

Personvernpolicy