Brexitavtale lar vente på seg – pressekonferanse utsatt

Storbritannias statsminister Boris Johnson har varslet en pressekonferanse på julaften.
Storbritannias statsminister Boris Johnson har varslet en pressekonferanse på julaften. Foto: Tolga Akmen / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Storbritannia og EU skal være svært nær enighet om en brexitavtale. Det ble meldt at avtalen kunne presenteres på morgenen julaften, men den er ennå ikke klar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En EU-kilde sier til BBC rundt klokka 13 at samtalene om en handelsavtale fortsatt pågår og at det kan ta «noen få timer» før de avsluttes.

Da Europa våknet opp til julaften, virket avtalen å være nærmere. Partene hadde forhandlet hele natten, og BBC meldte at EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen og Storbritannias statsminister Boris Johnson skulle snakke sammen på telefon og at Johnson deretter skulle ha pressekonferanse.

Det var ventet at de to lederne skulle banke på plass den endelige enigheten i telefonsamtalen, men det er nå usikkert om den har funnet sted. Ifølge BBC ville det vært den femte samtalen mellom dem det siste døgnet.

Forhandlet gjennom natten

Tidspunktet for Johnsons pressekonferanse ble først meldt å være klokka 9, men ble senere utsatt til 11. Deretter har det ikke kommet nye opplysninger om veien videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et stort presseoppbud har samlet seg utenfor statsministerboligen i Downing Street i London, men foreløpig er det eneste som har skjedd at statsministerens katt var nær ved å fange en due.

I Brussel er det blitt observert pizzaleveranser til forhandlingsdelegasjonene i løpet av natten, men ellers er det kommet få offisielle detaljer om hvor forhandlingene står.

– Enighet om fiskeri

Lille julaften kom det flere signaler på at en avtale kunne være nært forestående.

Blant annet opplyste en fransk regjeringskilde at Storbritannia har kommet med store innrømmelser knyttet til uløste temaer innen fiskeri, som er ett av temaene det har vært vanskeligst å bli enige om.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lørdag sier en kilde nær forhandlingene at EU og Storbritannia er enige om de overordnede prinsippene for til fiskefarvann. EU vil beholde to tredjedeler av sine fiskerettigheter i britisk farvann, sier kilden, som samtidig understreker at noen siste detaljer gjør det vanskelig for partene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Omfattende dokument

Avtaleutkastet som ligger på bordet skal være på rundt 2.000 sider, og begge partene har tiden fram til 31. desember med å implementere den.

Det er ventet at det britiske parlamentet, der Johnson har flertall, vil stemme over en avtale 30. desember.

EU-parlamentet har sagt at de ikke rekker å behandle den før nyttår. Unionen kan i stedet få til en midlertidig ordning der avtalen løper fra nyttår, men godkjennes av parlamentet etterpå.

Børsene stiger

Nyheten om en mulig handelsavtale gjorde at de europeiske aksjemarkedene og verdien av pundet steg på formiddagen.

Styreleder Ian Cheshire i den britiske storbanken Barclays sier at en avtale vil gjøre det mulig for selskaper å planlegge framtiden.

– Jeg er veldig glad for at det ser ut til at vi kan fortsette med vår viktigste handelsforhold, sier han til BBC.