CNN: Navalnyj ble forgiftet via underbuksene

Den russiske opposisjonspolitikeren og Putin-kritikeren Aleksej Navalnyj ble forgiftet i august. Nå har han selv avslørt en FSB-agents angivelige rolle i attentatforsøket.
Den russiske opposisjonspolitikeren og Putin-kritikeren Aleksej Navalnyj ble forgiftet i august. Nå har han selv avslørt en FSB-agents angivelige rolle i attentatforsøket. Foto: Pavel Golovkin / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj hevder å ha lurt en ansatt i russisk sikkerhetstjeneste til å erkjenne at det var de som sto bak attentatet mot ham. FSB anklager Navalnyj for provokasjon

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eksperter i Tyskland, Frankrike og Sverige har fastslått at Navalnyj ble forgiftet med den russiske nervegiften novitsjok da han ble akutt syk om bord på et fly fra Sibir til Moskva i august.

Journalistkollektivet Bellingcat mener å ha identifisert en rekke eksperter på kjemiske våpen innen den russiske sikkerhetstjenesten FSB, som har fulgt nøye med på Navalnyj i årevis.

I samarbeid med Bellingcat ringte Navalnyj selv rundt til disse personene og utga seg for å være en medarbeider av FSB-sjefen som skulle lage en rapport om hvorfor attentatet mislyktes.

– Tilsto alt

De fleste han ringte, ville ikke snakke med ham, men en mann identifisert som Konstantin Kudrjavtsev svarte på spørsmålene han fikk.

Under samtalen, som ble filmet av Bellingcat, fortalte mannen at giften var skjult på innsiden av Navalnyjs underbukser, men at 44-åringen overlevde fordi flyet han var om bord i, nødlandet i Omsk der han raskt fikk legebehandling.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg ringte drapsmannen min. Han tilsto alt, tvitret Navalnyj mandag.

– Provokasjon

FSB kaller i en kunngjøring Navalnyjs telefonoppringning en «provokasjon», satt i scene i nært samarbeid med vestlig etterretning «for å diskreditere FSB».

De betegner også videoopptaket av samtalen for «en forfalskning».

Russland har gjentatte ganger avvist å ha noe med attentatet å gjøre. Forrige uke sa president Vladimir Putin at dersom landets sikkerhetstjeneste hadde hatt noe med attentatet å gjøre, så ville Navalnyj ha vært død.