Kong Carl Gustaf sier Sverige har mislyktes i coronahåndteringen

Kong Carl Gustav av Sverige mener det forferdelig at mange har dødd av coronaviruset i Sverige. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB
Kong Carl Gustav av Sverige mener det forferdelig at mange har dødd av coronaviruset i Sverige. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kong Carl Gustaf sier at Sverige har mislyktes i å redde menneskeliv under koronapandemien og omtaler det som forferdelig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg anser det som at vi har mislyktes. Vi har mange som har dødd, og det er forferdelig. Det er noe vi alle lider av, sier kongen til SVT.

Uttalelsen er en del av et intervju i «Året med kongefamilien», som vises hvert år i Sverige rundt juletider. I programmet ser flere medlemmer av kongefamilien tilbake på året som har gått.

– Jeg synes det har vært forferdelig med tanke på alle som har gått bort, og den sorg og frustrasjon i mange familier og også bedriftseiere som går på kne og kanskje mister sine bedrifter, sier han.

Til sammen har 348.585 vært smittet, og 7.802 smittede har mistet livet siden pandemien traff Sverige, ifølge landets helsemyndigheter.

– Jeg tror det er en tung og traumatisk opplevelse

Den svenske kongen sier han føler med alle familier som er rammet av pandemien, og sier at det svenske folk har gjennomgått enorm lidelse under vanskelige forhold.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Man tenker på alle familiemedlemmer som ikke har kunnet ta farvel med sine avdøde familiemedlemmer. Jeg tror det er en tung og traumatisk opplevelse å ikke kunne ta en varm avskjed, sier kongen.

Han får også spørsmål om han selv er bekymret for å bli smittet.

– Den seneste tiden så har det vært mer merkbart, det har krøpet nærmere og nærmere. Det er ikke det man ønsker seg.

Svenske sykehus mangler helsepersonell

Seks av Sveriges sju universitetssykehus oppgir at de mangler helsepersonell. Framfor alt er mangelen på sykepleiere stor.

Ved alle sykehus blir ansatte bedt om å jobbe overtid, melder Sveriges Radio.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle sykehus unntatt Örebro oppgir at de har leid inn flere helsearbeidere og at planlagte operasjoner er utsatte.

På universitetssykehuset Akademiska i Uppsala har 415 sykepleiere, hjelpepleiere og leger sluttet de første ti månedene i år. Det er 72 flere enn på samme tid i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vi alle er redde for er at de ansatte faktisk ikke har krefter til å bære belastningen som er i dag, sier HR-sjef Anna Wadenhov ved Akademiska.

Kapasiteten på sykehusene i Stockholm er sprengt

Stockholm hever beredskapsnivået etter at det i helgen var et belegg på 101 prosent på intensivplassene i den svenske hovedstaden.

Dagens Nyheter melder at coronapasienter og øvrige pasienter nå har fylt opp intensivenhetene i Stockholm. I helgen var belegget på 101 prosent av kapasiteten.

Derfor har de lokale myndighetene økt beredskapen, noe som skal gjøre det enklere å øke bemanningen og utsette planlagte operasjoner.

– Vi har en ekstremt anstrengt situasjon i hele helse- og sykehustjenesten, og våre medarbeidere jobber veldig hardt. Med et høyere beredskapsnivå kan vi raskt ta nødvendige beslutninger om å forsterke bemanningen, sier helse- og sykehusdirektør Björn Eriksson i Stockholm.

Det er tre beredskapsnivåer, og Stockholm er nå på nivå to, nivået under katastrofenivået.