Forfatter John le Carré er død, 89 år gammel

Forfatteren John le Carré er død, 89 år gammel. Her signerer han bøker på Tanum i Oslo under en promoteringsturné i 1999. Foto: Tor Richardsen / NTB.
Forfatteren John le Carré er død, 89 år gammel. Her signerer han bøker på Tanum i Oslo under en promoteringsturné i 1999. Foto: Tor Richardsen / NTB. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den britiske forfatteren John le Carré, kjent for sine spionromaner, er død. Han ble 89 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Le Carrés agent, Jonny Geller hos Curtis Brown Group, sier i en uttalelse søndag kveld at forfatteren døde i Cornwall, sørvest i England lørdag.

Forfatteren døde etter et kort sykeleie med lungebetennelse. Dødsfallet er ikke relatert til covid-19.

Jobbet som spion

Le Carré ble født i 1931 i Dorset i England og studerte i Bern i Sveits og i Oxford i England. Han jobbet for den britiske etterretningstjenesten MI5 fra 1958.

Le Carré, som egentlig het David Cornwell, brukte sin erfaring fra britisk etterretning i sine romaner, inkludert bestselgerne «Spionen som kom inn fra kulden» og «Muldvarpen».

Han ga ut sin første roman «Call for the Dead» i 1961 under pseudonym mens han fortsatt var ansatt i den britiske etterretningstjenesten. Boka ble gitt ut på norsk under tittelen «Telefon til avdøde» i 1965.

Flere av romanene hans har også blitt filmatisert, som «The Constant Gardener» («Den evige gartner») fra 2000. Filmen hadde premiere i 2005.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han siste utgivelse «Agent Running in the Field» kom ut i oktober i fjor.

Takker sykehuset

Agent Jonny Geller beskriver le Carré som en «ubestridt kjempe innen engelsk litteratur». Geller sier videre at han har mistet sin «mentor, en inspirasjon og viktigst av alt, en venn».

– Vi vil ikke se noen som ham igjen, sier Geller i uttalelsen.

Le Carrés familie sier de sørger over hans bortgang og takker de ansatte ved sykehuset i Cornwall.

– David etterlater seg sin kone gjennom nærmere 50 år, Jane, og sønnene Nicholas, Timothy, Stephen og Simon, heter det i uttalelsen fra familien.

Hylles av forfatterkollega

Den britiske forfatteren Robert Harris sier le Carré var «en av de forfatterne som virkelig ikke bare var en strålende forfatter, men som også trengte inn i populærkulturen» og omtaler det som en sjeldenhet.

Harris sier til Sky News at le Carré var en strålende romanforfatter og at «Spionen som kom inn fra kulden» er et mesterverk.

– Det er en utrolig oppslukende fortelling og veldig dyp, og det endret skrivingen av spionfiksjon. Det er et strålende, psykologisk portrett av spionasje, svik og den britisk makts forfall, sier Harris.