Russland raser etter «dommedagsfly-tyveri»

Et av Russlands dommedagsfly, Il-80 under en parade i Moskva i 2010. Nå fortviler Kreml over tyveriet fra flyet som skal fungere som en flygende kommandosentral i tilfelle atomkrig.
Et av Russlands dommedagsfly, Il-80 under en parade i Moskva i 2010. Nå fortviler Kreml over tyveriet fra flyet som skal fungere som en flygende kommandosentral i tilfelle atomkrig. Foto: Andrey Smirnov / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Kreml omtaler de tyveriet som en «nødssituasjon» etter at en rekke radiokomponenter ble stjålet fra Il-80-flyet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge militæreksperter er Il-80-flyet ett av fire som kan brukes som flygende kommandosentraler for russiske ledere, inkludert presidenten, i tilfelle atomkrig. Systemene om bord er strengt hemmelige. USA har også en flåte med lignende maskiner. Både de amerikanske og russiske flyene kalles derfor populært for «dommedagsfly».

Tyver skal ha brutt seg inn i flyet mens det sto på en flyplass i Rostov-regionen for å gjennomgå vedlikehold. Flyet skal ha stått på flyplassen siden tidlig i 2019.

Ifølge det russiske innenriksdepartementet skal sensitivt utstyr til en verdi av 1 million rubler være stjålet, tilsvarende drøye 112.000 norske kroner, melder The Moscow Times.

President Putins talsmann, Dmitrij Peskov har omtalt tyveriet som en nødssituasjon og lovet at tiltak vil bli satt i verk for å unngå at noe lignende kan skje igjen.

Ifølge AFP har innenriksdepartementet ikke gått ut med detaljer om hva som er stjålet, men en rekke statlige medier melder at tyvene åpnet en lasteluke og stjal en rekke radiokomponenter.

Etterforskere har funnet sko– og fingeravtrykk i flyet etter tyvene og tolv personer skal ha blitt avhørt om saken enn så lenge.