Uruguays tidligere president Tabaré Vázquez er død

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uruguays tidligere president, sosialisten Tabaré Vázquez, er død, 80 år gammel, opplyser familien hans.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vázquez, som også var lege og kreftspesialist, døde selv av lungekreft, få måneder etter at han avsluttet sin siste periode som president.

i 1989 ble han den første fra Frente Amplio, en koalisjon av venstrepartier bestående av sosialister, kommunister, kristendemokrater og tidligere geriljakrigere, som ble valgt til ordfører i Montevideo.

I 2005 ble han valgt til president og brøt dermed monopolet som to tradisjonelle partier hadde i 170 år. Han satt til 2010 og ble gjenvalgt til en ny femårsperiode i 2015.

I mars overlot han posten til sin etterfølger, sentrumshøyrepolitikeren Luis Lacalle Pou. Lacalle hyllet ham og erklærte tre dagers landesorg.

Selv om Vázquez kom fra venstresiden og var del av den røde bølgen i Latin-Amerika, styrte han som en relativt moderat president, og Uruguay er blitt en modell for demokrati i Latin-Amerika.

Noe av det første han gjorde, var å gjenopprette diplomatiske forbindelser med Cuba, men i sin første periode hadde han også et godt forhold til USAs daværende president George W. Bush.

En av sakene han ble mest kjent for, var å innføre noen av verdens strengeste regler mot røyking.