Trump gjentok påstander om valgfusk på folkemøte

President Donald Trump og førstedame Melania Trump på valgmøtet i Valdosta i Georgia. Foto: Evan Vucci / AP / NTB
President Donald Trump og førstedame Melania Trump på valgmøtet i Valdosta i Georgia. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Foto: NTB scanpix

Donald Trump gjentok sine udokumenterte påstander om valgfusk på sitt første folkemøte etter valget i USA. – Kjemp for Trump! ropte tilhørerne.

Egentlig ble folkemøtet i delstaten Georgia holdt til støtte for to republikanske senatorer som kjemper for gjenvalg i januar.

Men Trump brukte en stor del av sin nesten to timer lange tale på sine påstander om at han egentlig vant presidentvalget – både i Georgia og samlet sett.

– Alle vippestatene som vi kjemper om nå. Jeg vant dem alle sammen med stor margin, hevdet Trump, stikk i strid med resultatene av opptellingen av stemmene.

Overdøvet av folkemengden

Presidenten gikk på scenen i Valdosta i Georgia lørdag mens country-låten «God Bless the USA» ble spilt over høyttalerne. Kona Melania var sammen med ham.

De to senatorene Kelly Loeffler og David Perdue ble etter hvert invitert opp på scenen hvor de fikk sagt noen få ord. Men de ble overdøvet av folkemengden som ropte «Kjemp for Trump!»

Etter å ha rost senatorene, vendte Trump raskt tilbake til å snakke om presidentvalget i november. Han gjentok påstander om valgfusk – men heller ikke denne gangen presenterte han bevis for anklagene.

I stedet trakk han fram et ark med en liste over påståtte seire, som han leste høyt fra. På arket sto det både at Trump fikk flest stemmer i Georgia og at han vant presidentvalget. Ingen av delene stemmer.

Avgjørende senatsvalg

De to republikanske senatorene Loeffler og Perdu må gjennom en ny valgrunde i Georgia i januar, siden det ble forholdsvis jevnt i begge oppgjørene i november.

Skulle begge tape, vil Demokratene i praksis sikre seg flertall i Senatet – noe som vil få stor betydning for påtroppende president Joe Biden og hans muligheter for å få gjennomført sin politikk.

Siden utfallet i Georgia vil få avgjørende innvirkning på politikken nasjonalt, har senatsvalget fått stor nasjonal oppmerksomhet. Kandidatene har allerede brukt pengesummer tilsvarende flere milliarder kroner på valgkampen.

En del republikanere er imidlertid bekymret for at Trump med sine påstander om valgfusk vil undergrave republikanske velgeres tillit til valgsystemet. Dette kan i så fall svekke den republikanske valgdeltakelsen i Georgia.

Ringte guvernøren

Før folkemøtet i Georgia skal Trump ha tatt en oppsiktsvekkende telefon til delstatens republikanske guvernør Brian Kemp.

Trump skal ha bedt guvernøren om å kalle sammen delstatens lovgivende forsamling med sikte på å omgjøre valgresultatet. Flere anonyme kilder forteller dette til Washington Post og andre medier. Kemp skal ha avvist kravet.

Det endelige resultatet fra Georgia etter presidentvalget viser at påtroppende president Joe Biden vant delstaten med om lag 12.500 av i alt 5 millioner avlagte stemmer.

I talen i Georgia hevdet Trump at han ville vært en god taper dersom han hadde tapt presidentvalget.

– Men du kan ikke noen gang akseptere dette når de stjeler, jukser og raner, sa presidenten.

Personvernpolicy