Mange pågrepet under protestmarsj i Paris

Fransk opprørspoliti ved en brennende bil under en protestmarsj i Paris lørdag. Foto: François Mori / AP / NTB
Fransk opprørspoliti ved en brennende bil under en protestmarsj i Paris lørdag. Foto: François Mori / AP / NTB Foto: NTB scanpix

Det kom lørdag til kraftige sammenstøt under en protest i Paris mot politivold og en omstridt ny sikkerhetslov. I alt ble 42 personer pågrepet, sier politiet.

Demonstrasjonen startet ved Porte des Lilas øst i Paris der unge aktivister og fagforeningsmedlemmer samlet seg før de marsjerte mot Place de la République.

På veien mot sentrum ble butikkvinduer knust og biler satt fyr på langs Avenue Gambetta. Minst én bankfilial ble ødelagt. Gjenstander ble kastet mot politiet, som svarte med tåregass

Politiet stengte av gatene rundt demonstrantene og etablerte kontrollposter ved noen stasjoner på undergrunnsbanen. Til sammen ble 42 personer pågrepet.

Fagforeninger og menneskerettighetsgrupper

Det var også lignende demonstrasjoner i byene Bordeaux, Lille, Lyon og Toulouse, og i hele Frankrike demonstrerte om lag 52.000 personer lørdag. Det ble ikke meldt om sammenstøt og vold under protestmarsjene, bortsett fra i Paris der omtrent 5.000 deltok.

Protestmarsjen ble organisert av en samling av fagforeninger, journalistorganisasjoner og menneskerettighetsgrupper. 130.000 mennesker deltok i en lignende demonstrasjon forrige lørdag.

Vil gi politiet beskyttelse

I løpet av uka har regjeringen besluttet å revidere en omstridt paragraf som ville begrense bilder og videoopptak av politifolk. Aktivistene krever at hele paragrafen blir sløyfet, mens regjeringen mener den vil gi bedre beskyttelse til politiet.

Forslaget inneholder en rekke andre kontroversielle tiltak, som for eksempel utvidet fullmakt til politiet for å overvåke demonstrasjoner og bruk av droner til å utføre jobben.

Fredag kunngjorde preident Emmanuel Macron at det skal etableres en nettportal i starten av neste år der folk kan rapportere diskriminering, blant annet fra politiet. Noen politiorganiassjoner er sterke motstandere mot planen.

Personvernpolicy