Danmarks største narkotikasak noensinne ruller i gang

Rettssaken foregår i København.
Rettssaken foregår i København. Foto: Fredrik Hagen / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

15 menn møter i Københavns Byret fredag, tiltalt for å ha smuglet 9 tonn kokain til Danmark i det som er tidenes største narkotikasak i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er satt av hele 54 dager til behandlingen av saken, og dom ventes så sent som i september 2021. Alle de 15 tiltalte nekter straffskyld. Blant de tiltalte er en svensk statsborger.

«Operasjon Goldfinger,» som saken blir kalt av politiet, har pågått i flere år. Et organisert svensk-dansk nettverk skal stå bak smugling av totalt 9 tonn kokain til Danmark fra 2012 fram til sommeren 2019.

Kokainen skal ha blitt solgt i Danmark og Sverige. Fire personer er allerede blitt dømt i saken, blant dem en bussjåfør som ble funnet skyldig i å ha fraktet 30 millioner kroner til Makedonia på vegne av nettverket.

Rettssaken har allerede møtt på flere problemer. For å få plass til de tiltalte, forsvarsadvokater, pårørende, og mange titalls politifolk og fengselsbetjenter, og samtidig opprettholde smittevern, har retten måttet flytte saken til et eget lokale i bydelen Christianshavn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De tiltaltes forsvarere klaget ved starten av saken over at påtalemyndigheten i siste øyeblikk har lagt inn viktige dokumenter og forlangte pause for å lese seg opp.

De tiltalte ble pågrepet i en samordnet aksjon i Sverige og Danmark i juni i fjor. Ifølge aktor er narkotikaen smuglet inn i Danmark fra Nederland og Belgia. En del av den ble ført videre til Sverige.

To fettere er utpekt som hovedmenn, den ene bosatt i Sverige den andre i Danmark.