Löfven: – Ingen skal måtte avstå fra vaksine grunnet økonomi

Sveriges statsminister Stefan Löfven ved en tidligere pressekonferanse.
Sveriges statsminister Stefan Löfven ved en tidligere pressekonferanse. Foto: Jonas Ekströmer/tt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sverige har sikret seg 2 millioner doser med coronavaksine, og ingen skal måtte betale for å bli vaksinert, sier statsminister Stefan Löfven.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Coronavaksinasjonen starter i første kvartal neste år, altså innen april, opplyste Löfven under en pressekonferanse fredag morgen.

Eldre, personer i risikogrupper og ansatte i helse- og omsorgssektoren kommer først i køen.

Dette er samme prioriteringer som Folkehelseinstituttet har anbefalt i Norge.

– Nå ruster landet for å kunne vaksinere mot covid-19. Det er en stor logistisk utfordring, sier Löfven, som understreker at landet er godt forberedt på å distribuere vaksinedosene.

– Vi har god struktur, vi har god organisering, vi har god kontroll.

Kjøper Moderna-vaksine

Regionene i Sverige får 300 millioner svenske kroner som skal brukes på vaksinering. Fra før har Folkhälsomyndigheten (FHM) fått 4,5 milliarder svenske kroner til formålet.

Ifølge Löfven har Sverige besluttet å delta i en EU-avtale om å kjøpe vaksine fra Moderna, som står bak en av de mest lovende vaksinekandidatene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Så fort det finnes godkjenning fra den europeiske legemiddelmyndigheten og EU-kommisjonen, så setter vi i gang, sa Löfven fredag.

Moderna planlegger å ha 100 til 125 millioner doser klar i første kvartal neste år. Men mesteparten av disse er forhåndssolgt til USA, opplyser selskapet ifølge nyhetsbyrået AFP.

Vaksinen har en virkegrad på 95 prosent, og det er ikke meldt om alvorlige bivirkninger.

Over 7.000 dødsfall

Sverige er hardt rammet av koronapandemien. Torsdag passerte landet 7.000 koronadødsfall samtidig som det ble meldt om 6.485 nye smittetilfeller på ett døgn, ifølge tall fra FHM.

Totalt har 272.643 personer fått påvist smitte.

Sverige har nå 69 koronadødsfall per 100.000 innbyggere, mens Norge til sammenligning har seks. Sverige er for tiden ett av landene i verden med høyest smittetrykk.