Mystisk himmellegeme i bane rundt jorda er 54 år gammel rakett

Her er en Atlas Centaur 7-rakett på oppskytningsrampen ved Cape Canaveral i Florida i september 1966. Et mystisk himmellegeme som har gått i bane rundt jorda siden september, viste seg å være den øvre delen av denne raketten. Foto: Convair / General Dynamics Astronautics Atlas Negative Collection / San Diego Air and Space Museum via AP / NTB
Her er en Atlas Centaur 7-rakett på oppskytningsrampen ved Cape Canaveral i Florida i september 1966. Et mystisk himmellegeme som har gått i bane rundt jorda siden september, viste seg å være den øvre delen av denne raketten. Foto: Convair / General Dynamics Astronautics Atlas Negative Collection / San Diego Air and Space Museum via AP / NTB Foto: NTB scanpix

Astronomer har slått fast at et mystisk objekt som går i bane rundt jorda faktisk er en 54 år gammel rakett og ikke en asteroide, slik det først ble antatt.

Observasjoner gjort via et teleskop på Hawaii førte til at raketten ble korrekt identifisert, opplyser Nasa.

Objektet ble først klassifisert som en asteroide da det ble oppdaget i september. Men Nasas fremste asteroide-ekspert, Paul Chodas, mistenkte tidlig at det var en Atlas Centaur-rakket fra oppdraget Surveyor 2, som uten hell forsøkte å lande på månen i 1966.

Chodas' mistanke ble bekreftet tidligere i uka, da et infrarødt teleskop på Hawaii ikke bare observerte det mystiske himmellegemet, men også en Centaur fra 1971, som fortsatt går i bane rundt jorda. Dataene fra de to bildene var like.

Objektet, som formelt er kjent som 2020 SO, er ventet å forlate banen rundt jorda i mars, for deretter igjen å gå i bane rundt sola. Neste tur hjemover blir ifølge Nasa i 2036.

Personvernpolicy