Nok en svensk statsborger risikerer henrettelse i Iran

Handoutbilde fra Amnesty International av den svensk-iranske forskeren Ahmadreza Djalali som er fengslet og dømt til døden i Iran. Nå risikerer nok en svensk statsborger å bli henrettet i Iran.
Handoutbilde fra Amnesty International av den svensk-iranske forskeren Ahmadreza Djalali som er fengslet og dømt til døden i Iran. Nå risikerer nok en svensk statsborger å bli henrettet i Iran. Foto: Amnesty International/tt / NTB

Enda en svensk statsborger risikerer å bli henrettet i Iran, anklaget for terrorisme, skriver SVT.

Mannen heter Habib Chaab og ble vist fram på iransk fjernsyn mens han framførte noe som virket som en framtvunget innrømmelse, skriver TT.

Chaab oppgis å være en ledeskikkelse i separatistbevegelsen ASMLA. Utenriksdepartementet i Stockholm bekrefter alvoret i saken.

– Vi har bedt om å få treffe ham. Vi kjenner til at han er framstilt i iransk fjernsyn. Dette tar vi opp i våre kontakter med Iran, sier pressekontakt Julia Eriksson Pogorzelska.

Dermed er det to svenske statsborgere som risikerer henrettelse i Iran.

Iran har tidligere advart Sverige mot å blande seg inn i saken mot den dødsdømte svensk-iranske forskeren Ahmadreza Djalali. Han arbeidet tidligere som forsker i katastrofemedisin ved Karolinska Institutet utenfor Stockholm.

Da han i 2016 besøkte Iran for å forelese, ble han pågrepet av landets sikkerhetstjeneste.

I 2017 fant en iransk domstol ham skyldig i å ha gitt opplysninger om to iranske atomforskere til den israelske etterretningstjenesten Mossad. De to atomforskerne ble senere likvidert.

Sverige innvilget ham svensk statsborgerskap i februar 2018. Ifølge svenske Amnesty kan henrettelsen av Djalali nå være nært forestående, etter at han i slutten av november fikk ringe sin kone for å ta farvel.

Personvernpolicy