FN: Klimamål krever 6 prosent fossilkutt årlig

Produksjon av kull, som her i Hejin i Kina, må falle kraftig de nærmeste årene hvis målene i Parisavtalen om å begrense den globale oppvarmingen skal nås, advarer FN i fersk rapport. Arkivfoto: AP / Sam McNeil / NTB scanpix
Produksjon av kull, som her i Hejin i Kina, må falle kraftig de nærmeste årene hvis målene i Parisavtalen om å begrense den globale oppvarmingen skal nås, advarer FN i fersk rapport. Arkivfoto: AP / Sam McNeil / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Produksjonen av olje, gass og kull må falle med 6 prosent per år fremover hvis verden skal unngå katastrofal global oppvarming, advarer fersk FN-rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs årlige rapport Production Gap måler avstanden mellom Parisavtalens klimamål og verdens nasjoners planlagte produksjon av fossil energi.

Årets rapport avdekker at det til tross for årets produksjonskutt som følge av pandemien er stor avstand. Verdens nasjoner planlegger nemlig en gjennomsnittlig økning i fossilproduksjonen på 2 prosent per år fram mot 2030.

Dette er mer enn dobbelt så stor produksjon av olje, gass og kull som det Parisavtalens krav og målsettinger åpner for. Formålet med avtalen er å holde den globale oppvarmingen under 2 grader og prøve å begrense temperaturøkningen til 1,5 grader.