Singapore åpner for salg av laboratoriekjøtt
Kjøtt som er dyrket fram i laboratorier, kan nå selges på restauranter i Singapore – det første landet i verden som tillater salg av denne typen kjøtt.
Det amerikanske selskapet Eat Just kunngjorde onsdag at de hadde fått godkjenning fra bystaten. Deres kyllingkjøtt er dyrket fram i bioreaktorer fra dyreceller.
Selskapet kaller nyheten et gjennombrudd for verdens kjøttindustri, som leter etter metoder for å produsere mer miljøvennlig kjøtt.
Ifølge den britiske storbanken Barclays vil markedet for kjøttalternativer bli verdt 140 milliarder euro, tilsvarende 1.244 tusen milliarder kroner, i løpet av det kommende tiåret. Det tilsvaret rundt en tidel av den globale kjøttindustrien, skriver BBC.
Kjøttalternativer finnes i stadig større grad i butikkhyllene, men disse er gjerne plantebasert, i motsetning til Eat Justs produkt, som altså er laboratorieframstilt.
Store klimautslipp
Kjøttforbruket i verden ventes ifølge Eat Just å stige med 70 prosent fram mot 2050.
Ifølge The Guardian blir om lag 130 millioner kyllinger og 4 millioner griser slaktet hver dag. Målt i vekt er 60 prosent av jordas pattedyr buskap, 36 prosent mennesker og 4 prosent ville dyr.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenEksperter har ofte advart om at økende kjøttforbruk bidrar til å øke landbrukets klimautslipp. Det er hovedsakelig fordi kyr produserer mye metan, en av de kraftigste klimagassene, og fordi kjøttproduksjon ofte skjer i områder der det er hogd ned skog som binder opp CO2.
Men småskalaproduksjon av laboratoriekjøtt krever relativt mye energi, og fører dermed også til klimautslipp. Produsentene mener imidlertid at produksjon i stor skala vil gi muligheter til å kutte utslippene betydelig. Bruken av vann og landområder antas å bli langt mindre enn i konvensjonell kjøttproduksjon.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenTror prisen vil synke
Det har vært bekymring knyttet til prisen på laboratoriekjøtt, som så langt er langt dyrere å produsere enn de plantebaserte kjøtterstatningene.
En talsmann for Eat Just sier til nyhetsbyrået AFP at produktet i første omgang vil være i samme prisklasse som kylling av prima kvalitet til en restaurant i toppsjiktet.
Artikkelen fortsetter under annonsenSenere er håpet at prisen skal bli lavere enn vanlig kylling, legger han til.
Eat Just håper godkjenningen vil bli den første av mange i Singapore og verden over.
Flere titalls bedrifter har forsøkt å få laboratoriekjøtt inn på markedet, skriver BBC. Blant de største er israelske Future Meat Technologies og det Bill Gates-støttede selskapet Memphis Meats.