Singapore åpner for salg av laboratoriekjøtt

Ville du kjøpt kjøtt som ble fremstilt i en lab?
Ville du kjøpt kjøtt som ble fremstilt i en lab? Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjøtt som er dyrket fram i laboratorier, kan nå selges på restauranter i Singapore – det første landet i verden som tillater salg av denne typen kjøtt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det amerikanske selskapet Eat Just kunngjorde onsdag at de hadde fått godkjenning fra bystaten. Deres kyllingkjøtt er dyrket fram i bioreaktorer fra dyreceller.

Selskapet kaller nyheten et gjennombrudd for verdens kjøttindustri, som leter etter metoder for å produsere mer miljøvennlig kjøtt.

Ifølge den britiske storbanken Barclays vil markedet for kjøttalternativer bli verdt 140 milliarder euro, tilsvarende 1.244 tusen milliarder kroner, i løpet av det kommende tiåret. Det tilsvaret rundt en tidel av den globale kjøttindustrien, skriver BBC.

Kjøttalternativer finnes i stadig større grad i butikkhyllene, men disse er gjerne plantebasert, i motsetning til Eat Justs produkt, som altså er laboratorieframstilt.

Store klimautslipp

Kjøttforbruket i verden ventes ifølge Eat Just å stige med 70 prosent fram mot 2050.

Ifølge The Guardian blir om lag 130 millioner kyllinger og 4 millioner griser slaktet hver dag. Målt i vekt er 60 prosent av jordas pattedyr buskap, 36 prosent mennesker og 4 prosent ville dyr.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eksperter har ofte advart om at økende kjøttforbruk bidrar til å øke landbrukets klimautslipp. Det er hovedsakelig fordi kyr produserer mye metan, en av de kraftigste klimagassene, og fordi kjøttproduksjon ofte skjer i områder der det er hogd ned skog som binder opp CO2.

Men småskalaproduksjon av laboratoriekjøtt krever relativt mye energi, og fører dermed også til klimautslipp. Produsentene mener imidlertid at produksjon i stor skala vil gi muligheter til å kutte utslippene betydelig. Bruken av vann og landområder antas å bli langt mindre enn i konvensjonell kjøttproduksjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tror prisen vil synke

Det har vært bekymring knyttet til prisen på laboratoriekjøtt, som så langt er langt dyrere å produsere enn de plantebaserte kjøtterstatningene.

En talsmann for Eat Just sier til nyhetsbyrået AFP at produktet i første omgang vil være i samme prisklasse som kylling av prima kvalitet til en restaurant i toppsjiktet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Senere er håpet at prisen skal bli lavere enn vanlig kylling, legger han til.

Eat Just håper godkjenningen vil bli den første av mange i Singapore og verden over.

Flere titalls bedrifter har forsøkt å få laboratoriekjøtt inn på markedet, skriver BBC. Blant de største er israelske Future Meat Technologies og det Bill Gates-støttede selskapet Memphis Meats.