Fugleinfluensa påvist hos ville fugler i Sverige

Hvitkinngås på Hovedøya utenfor Oslo. Det er nå påvist fugleinfluensa hos to slike gjess i Lund-området sør i Sverige. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Hvitkinngås på Hovedøya utenfor Oslo. Det er nå påvist fugleinfluensa hos to slike gjess i Lund-området sør i Sverige. Foto: Gorm Kallestad / NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er påvist fugleinfluensa på ville fugler i Lund-området i Sør-Sverige, opplyser Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Smitten er påvist hos to hvitkinngjess og én vandrefalk. Det dreier seg ifølge SVA om fugleinfluensa av typen H5N8, som den siste måneden er påvist flere steder i Europa.

– Ut fra det vi vet om fuglenes trekkruter, funnene i Europa og de funn som vi nå har gjort, så bedømmer SVA at smitten nå trolig er relativt utbredt hos ville fugler i de svenske kystområdene, særlig langs trekkfuglrutene på østkysten og sør i Sverige, opplyser SVA.

For noen uker siden ble det påvist fugleinfluensa av samme type blant kalkuner i Skåne.

Det er ingen risiko for at mennesker skal bli smittet av fugleinfluensa av typen H5N8, ifølge SVA.

Mattilsynet i Norge karakteriserte nylig risikoen for at H5N8 skal smitte til mennesker som «svært lav».

I forrige uke ble det påvist fugleinfluensa hos vill kortnebbgås i Sandnes, noe som resulterte i portforbud for høns og annet tamt fjærfe langs hele kysten fra Østfold til Rogaland. Dette for å hindre smitte fra ville fugler.