Rundt 30 svensker savnet i Tigray

Et bilde fra Etiopias statlige nyhetsbyrå viser etiopiske soldater som jubler og danser på en vei ved grensen til Tigray-regionen. Opplysninger om hvordan det går med kampene, er vanskelig å bekrefte. Begge parter melder om framgang. Foto: Ethiopian News Agency via AP / NTB
Et bilde fra Etiopias statlige nyhetsbyrå viser etiopiske soldater som jubler og danser på en vei ved grensen til Tigray-regionen. Opplysninger om hvordan det går med kampene, er vanskelig å bekrefte. Begge parter melder om framgang. Foto: Ethiopian News Agency via AP / NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt 30 svenske statsborgere er savnet i den krigsherjede Tigray-provinsen i Etiopia, opplyser Sveriges ambassadør i landet til SVT Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi jobber intensivt for å lokalisere disse personene. Dette er personer som har vært på besøk i Tigray, og problemet er at all telekommunikasjon er stengt der. Det har vært svært vanskelig å nå fram til disse , sier ambassadør Hans Henric Lundqvist til kanalen.

Lundqvist sier bekymringen for de sivile som oppholder seg i regionen er stor.

– Vi vet at det er vanskelig å ta ut penger og at det er mangel på mat, medisiner og vann i Tigray. Det skaper store humanitære problemer, sier han.

Etiopisk offensiv mot Tigray i gang

Den etiopiske regjeringshæren innledet lørdag en lenge varslet offensiv mot Tigray med artilleri og flyangrep mot hovedstaden Mekele.

Granatene regnet over byen med en halv million innbyggere, der Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF) har sitt hovedsete.

Fakta om konflikten i Tigray

Titusenvis er drevet på flukt, og millioner av barn trenger akutt hjelp. Det er frykt for at konflikten nord i Etiopia skal gjøre hele regionen ustabil.

* 4. november beordret Etiopias regjering et militært angrep på Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF). Partiet har makten i landets nordligste region, Tigray. Regionen har om lag 5 millioner innbyggere.

* Tigrayene er en minoritet i Etiopia, men dominerte etiopisk politikk i flere tiår fram til våren 2018.

* Etter folkelige protester ble Abiy Ahmed statsminister, den første fra landets største etniske gruppe, oromoene.

* Tigrayer mistet makt i regjeringen og militæret. TPLF har siden ment de blir tilsidesatt og anklaget for korrupsjon uten grunn.

* Regjeringen anklaget i september TPLF for å holde ulovlige valg i Tigray og bestemte seg for å inndra selvstyret som regionen har hatt.

* Militæroffensiven startet etter at regjeringen anklaget TPLF for å angripe en militærleir.

* Kommunikasjonen til Tigray er kuttet, og det er derfor vanskelig å vite hva som foregår der og hvor mange som er drept og såret i kampene. Det er kommet anklager om etnisk motiverte drap på begge sider av konflikten.

* Raketter fra Tigray har rammet nabodelstaten Amhara, men også flyplassen i nabolandet Eritreas hovedstad. TPLF mener flyplassene ble brukt av det etiopiske militæret.

* Den etiopiske hæren har gjennomført luftangrep mot Tigray, og anklages blant annet for å ha rammet et universitet.

* Ifølge FN er over 31.000 mennesker drevet på flukt fra Tigray og over grensen til Sudan. 2,3 millioner barn trenger akutt hjelp.

(Kilde: NTB)

De etiopiske regjeringsstyrkene har omringet byen, og den etiopiske regjeringen med fredsprisvinner Abiy Ahmed i spissen ga hæren ordre om å angripe allerede torsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Etiopiske militære har begynt å skyte med tungt artilleri mot sentrum av Mekele, sier de lokale myndighetene lørdag, og humanitære organisasjoner som har ansatte i byen, melder om det samme. Også Tigray TV melder om skyting.

Etiopias regjering har varslet de sivile i byen at det ikke vil vises nåde om de ikke kommer seg unna TPLF-lederne i tide, og statsminister Ahmed har avvist dialog med TPLF.

Etiopias statsminister Abiy Ahmed Ali mottok Nobels fredspris i Oslo rådhus i fjor. Bak fra venstre: Asle Toje, komitéleder Berit Reiss-Andersen, Henrik Syse og Anne Enger i Nobelkomiteen . Foto: NTB scanpix
Etiopias statsminister Abiy Ahmed Ali mottok Nobels fredspris i Oslo rådhus i fjor. Bak fra venstre: Asle Toje, komitéleder Berit Reiss-Andersen, Henrik Syse og Anne Enger i Nobelkomiteen . Foto: NTB scanpix

SISTE: Etiopias statsminister Abiy Ahmed, som mottok Nobels Fredspris i 2019, sier hæren har tatt seg inn i Tigray-provinsens hovedstad Mekele.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har vært i stand til å gå inn i Mekele uten at sivile er blitt mål, sier statsministeren til etiopisk kringkasting.

Stridsvogner

All kommunikasjon med Tigray-regionen og dens 6 millioner innbyggere har siden 4. november stort sett vært avbrutt, og det er vanskelig å få bekreftet påstander fra de krigende partene i konflikten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Offensiven og trusselen mot sivilbefolkningen har fått alarmen til å gå i det internasjonale samfunnet. Allerede har over 43.000 flyktninger søkt tilflukt over grensa i Sudan.

Den etiopiske regjeringen har forsikret om at de skal unngå å skade sivile i angrepet, som ledes an med stridsvogner.

Generalmajor Hassan Ibrahim i den etiopiske hæren lover å erobre byen.

– Det er mulig at noen av de ettersøkte personene vil dra til familien i naboområder og gjemme seg der noen dager. Men etter erobringen av Mekele, vil våre væpnede styrker få i oppgave å jakte på og gripe disse kriminelle en etter en, uansett hvor de oppholder seg, sier han til det etiopiske nyhetsbyrået.

(Artikkelen fortsetter under video)

Video: Abiy Ahmed får Nobels fredspris 2019

Flere kriser

Abiy kunngjorde militæroffensiven i begynnelsen av måneden etter et TPLF-angrep på en militærbase. Hundrevis skal ha blitt drept så langt, og kampene står i fare for å destabilisere Etiopia.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden forsyningslinjene til Tigray er kuttet, er folk i området i ferd med å gå tomme for mat og andre nødvendigheter. FN har bedt om umiddelbar og uhindret tilgang for få fram nødhjelp til provinsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere kriser vokser samtidig. I Sudan har myndighetene store problemer med å ta hånd om titusener av flyktninger og etablere leirer for dem. Ifølge en humanitær organisasjon er sykehusene i Tigray i ferd med å gå tom for medisiner. Samtidig har kamper i nærheten av flyktningleirer der eritreiske flyktninger oppholder seg nord i Etiopia ført til at også denne gruppen har havnet i ildlinjen.

Pengenød

FNs høykommissær for flyktninger Filippo Grandi besøkte lørdag flyktningleiren Umm Rakouba i Sudan, som rommer rundt 10.000. Han sier 150 millioner dollar er nødvendig gjennom det kommende halvåret for at Sudan skal kunne takle flyktningstrømmen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyktninger i Sudan forteller også at etiopiske styrker nær grensen hindrer folk i å forlate landet. De siste dagene har antallet som har klart å ta seg over sunket kraftig. Etiopiske myndigheter har ikke kommentert situasjonen.

Etiopias statsminister Abiy Ahmed har så langt nektet å forhandle med TPLF og ser heller ut til å ville knuse dem militært. En delegasjon fra AU klarte fredag ikke å rokke ham.

Tre tidligere afrikanske presidenter, Ellen Johnson-Sirleaf fra Liberia, Joaquim Chissano fra Mosambik og Kgalema Motlanthe fra Sør-Afrika troppet opp i Addis Abeba, men måtte gjøre vendereis med uforrettet sak.

Video: Erna Solberg møtte fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali