Nederland returnerte smuglet kulturskatt til Nigeria

Nigeria har fått tilbake et flere hundre år gammelt terrakottahode som ble smuglet til Nederland.

– Smugleren skaffet falske dokumenter for å få hodet ut av landet, sier Nigerias informasjonsminister Lai Mohammed. Torsdag tok han imot den uvurderlige kulturskatten i en seremoni sammen med Nederlands ambassadør i landet.

Hodet antas å være minst 600 år gammelt. Det ble tatt fra byen Ife-Ife sørvest i Nigeria og smuglet ut via Ghana. Tollere oppdaget figuren på Schiphol flyplass utenfor Amsterdam og varslet kulturvernmyndighetene.

Flere hundre kulturminner, inkludert bronsefigurer fra det gamle kongedømmet Benin – ikke å forveksle med den moderne staten med samme navn – ble stjålet fra Nigeria før og under kolonitiden og er nå i museer i Europa og USA. Lai Mohammed sier landet vil fortsette arbeidet med å få dem tilbake.

Personvernpolicy