Livstidsdommer for kuppforsøket i Tyrkia

Politifolk og soldater utenfor domstolen der 475 personer har stått tiltalt for delaktighet i kuppforsøket i Tyrkia i 2016. Foto: AP / NTB
Politifolk og soldater utenfor domstolen der 475 personer har stått tiltalt for delaktighet i kuppforsøket i Tyrkia i 2016. Foto: AP / NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En tyrkisk domstol har dømt 337 personer til fengsel på livstid for kuppforsøket i Tyrkia i 2016, ifølge et rettsdokument nyhetsbyrået AFP har fått tilgang til.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dommene gjelder forbrytelser som drap, kuppforsøk og forsøk på å likvidere president Recep Tayyip Erdogan. Ifølge rettsdokumentet dømmes 337 personer til fengsel på livstid.

Rettssaken har vært en av de største siden det mislykkede kuppet mot Erdogan i 2016.

Det er tatt ut tiltaler mot i alt 475 personer, inkludert generaler og jagerpiloter ved flybasen Akinci i utkanten av hovedstaden Ankara som ifølge tiltalene organiserte kuppforsøket og bombet flere regjeringsbygg.

De tiltalte er blitt anklaget for å tilhøre nettverket til den religiøse lederen Fethullah Gülen, som bor i eksil i USA, og som Tyrkia beskylder for å ha orkestrert kuppforsøket. Gülen nekter for å ha hatt noe med det å gjøre.

I alt 251 personer mistet livet og flere enn 2.000 ble såret i det mislykkede kuppet.

Mens kuppforsøket pågikk, ble nasjonalforsamlingen bombet tre ganger av F-16-fly. Jagerpilotene bombet i tillegg veien utenfor presidentpalasset og hovedkvarterene til spesialstyrkene og politiet i Ankara.

Den daværende forsvarssjefen, general Hulusi Akar, ble holdt som gissel ved Akinci-basen sammen med flere andre militære ledere. Akar er i dag forsvarsminister i Tyrkia.