Thailandske protestledere siktes for kritikk av kongehuset

Demonstranter viser protesthilsenen med tre fingre i været under en demonstrasjon i Bangkok forrige uke. Tolv protestledere er nå siktet for brudd på den strenge loven mot kritikk av kongehuset. Foto: Sakchai Lalit / AP / NTB
Demonstranter viser protesthilsenen med tre fingre i været under en demonstrasjon i Bangkok forrige uke. Tolv protestledere er nå siktet for brudd på den strenge loven mot kritikk av kongehuset. Foto: Sakchai Lalit / AP / NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Thailandske myndigheter strammer til mot de store demonstrasjonene i landet. Tolv protestledere siktes for brudd på en streng lov mot kritikk av kongehuset.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Meldingene om siktelsene kommer før det er ventet en ny stor demonstrasjon i hovedstaden Bangkok. Loven er en av verdens strengeste i sitt slag og innebærer at personer som kritiserer eller krenker kongefamilien, kan dømmes til 15 års fengsel for hvert tiltalepunkt.

Et krav i demonstrasjonene, som ledes av studenter, er at statsminister Prayut Chan-o-cha og hans regjering går av, at grunnloven skrives om og at det gjennomføres en reform av kongehuset.

Loven er kontroversiell fordi hvem som helst – ikke bare kongelige eller myndighetene – kan anmelde brudd på loven, som har ført til at den tidligere har blitt misbrukt i politisk øyemed.

Den har ikke blitt brukt de siste tre årene, fordi kong Maha Vajiralongkorn har informert regjeringen om at han ikke ønsket å se den bli tatt i bruk.