Storbritannias publiv kan endres for alltid

Vinduene til London-puben Comptons var mørke torsdag 5. november. Et fåtall av britiske puber venter å overleve coronapandemien, noe som kan få fundamentale konsekvenser for livet i Storbritannia, der pubkulturen har en unik rolle. Foto: Alberto Pezzali / AP / NTB
Vinduene til London-puben Comptons var mørke torsdag 5. november. Et fåtall av britiske puber venter å overleve coronapandemien, noe som kan få fundamentale konsekvenser for livet i Storbritannia, der pubkulturen har en unik rolle. Foto: Alberto Pezzali / AP / NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Coronapandemiens herjinger kan endre britenes tradisjonsrike pubkultur for alltid. Tre av fire puber og restauranter ventes å stenge på grunn av tiltakene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det viser en undersøkelse utført av interesseorganisasjoner for pub- og restaurantbransjen.

– Dette vitner om de katastrofale og varige konsekvensene myndighetenes restriksjoner har for bransjen, sier organisasjonene i en felles pressemelding.

Kroken på døra for de fleste

Undersøkelsen er utført av markedsanalysebyrået CGA på vegne av Den britiske øl- og pubforeningen, Det britiske vertshusinstituttet og UK Hospitality.

446 bedrifter som driver 20.000 skjenke- og serveringssteder, har svart på undersøkelsen i november. 72 prosent melder at de venter å stenge i løpet av neste år.

– Uten en ny tilnærming og mer støtte fra myndighetene vil en stor del av sektoren være borte innen et år, sier organisasjonene i uttalelsen.

– Det betyr mange nedleggelser og færre jobber, men også at mange av våre kjære steder vil forsvinne for alltid, legger de til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Resultatene fra en annen undersøkelse konkluderte torsdag med at én av tre restauranter frykter at de ikke vil overleve i tre måneder til.

Undersøkelsen var utført av det britiske statistiske sentralbyrået (ONS).

Flere runder med nedstenging

Puber i England måtte stenge dørene i begynnelsen av november da en ny runde med nedstenginger trådte i kraft. Også restauranter, treningssentre og alle butikker som selger produkter som ikke er helt nødvendige, har måttet stenge.

Nedstengingen skal foreløpig vare til 2. desember, og håpet er at man klarer å åpne opp innen jul.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag startet også en ny runde med nedstenginger i regionene rundt Glasgow. Disse skal etter planen vare i tre uker.

I Nord-Irland ble det på sin side lempet forsiktig på restriksjonene som har vært på plass i fem uker. Men allerede neste uke, fredag 27. november, starter en ny to uker lang nedstenging.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er åpenbart at tøffe, men nøye timede, tiltak er nødvendig for å gi oss den beste muligheten til å feire en trygg og fin jul, sier Nord-Irlands førsteminister Arlene Foster.

Halvannen million smittet

Storbritannia er hardt rammet av pandemien. Så langt har 1,4 millioner personer fått påvist viruset, og det er registrert 54.000 coronarelaterte dødsfall, viser tall fra myndighetene.

Torsdag ble det meldt om nesten 23.000 nye smittetilfeller på ett døgn.

De siste to ukene har det i snitt vært 495 coronatilfeller per 100.000 innbygger, ifølge det europeiske smittevernbyrået ECDC. Dette er det tredje høyeste i Europa, kun overgått av Frankrike og Spania.