Opposisjonen i Georgia boikotter omvalg

Tilhengere av Georgias ekspresident Mikhail Saakasjvili samlet foran nasjonalforsamlingen der opposisjonslederens tale fra eksiltilværelsen i Ukraina ble sendt på storskjerm på valgkvelden 31. oktober. Foto: Zurab Tsertsvadze / AP / NTB
Tilhengere av Georgias ekspresident Mikhail Saakasjvili samlet foran nasjonalforsamlingen der opposisjonslederens tale fra eksiltilværelsen i Ukraina ble sendt på storskjerm på valgkvelden 31. oktober. Foto: Zurab Tsertsvadze / AP / NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Georgia holder nye valgrunder i flere distrikter lørdag, men opposisjonen nekter å være med og vil heller ikke delta i den nye nasjonalforsamlingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tidligere sovjetrepublikken i Kaukasus er sterkt splittet mellom et regjeringsparti ledet av landets rikeste mann Bidzina Ivanisjvili og en rekke opposisjonspartier. Det største opposisjonspartiet, Den forente nasjonalbevegelsen, ledes av tidligere president Mikhail Saakasjvili, som nå lever i eksil i Ukraina.

Opposisjonen anklager regjeringspartiet Georgisk drøm for å være korrupt og føre en politikk som tjener Ivanisjvilis og hans støttespilleres egne interesser. Den anklager også partiet for massivt fusk under valget på ny nasjonalforsamling 31. oktober. Valget endte med 48 prosent til regjeringspartiet og 46 prosent til opposisjonen, ifølge de offisielle resultatene. Den statlige valgkommisjonen kontrolleres av regjeringspartiet.

Georgisk drøm vant også 13 av mandatene i landets enmannskretser, mens det må holdes nye runder i 17 andre ettersom ingen av kandidatene fikk rent flertall.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen av opposisjonspartiene vil delta i nasjonalforsamlingen, og samtidig har de arrangert store demonstrasjoner mot regjeringen. At opposisjonspartiene samler seg på denne måten, har aldri tidligere skjedd i Georgia.

Georgisk drøm har hatt regjeringsmakten siden 2012, men partiets popularitet har falt kraftig som følge av økonomisk stagnasjon og det mange oppfatter som en antidemokratisk utvikling.