Coronasmitten skyter i været i Midtøsten og Nord-Afrika

Iran, Jordan og Marokko har opplevd en kraftig økning i antall coronasmittede de siste dagene, advarer Verdens helseorganisasjon (WHO).

WHOs regionkontor for Midtøsten, Nord-Afrika og Afrikas Horn ga en dyster statusrapport fredag. De tre landene Iran, Jordan og Marokko står for 60 prosent av nye smittetilfeller i denne regionen.

– Flere andre land opplever fortsatt en økning i antall tilfeller, inkludert Libanon og Pakistan. De landene som har størst økning i antall døde, er blant annet Jordan, Tunisia og Libanon, opplyser Ahmed Al Mandhari, som er WHOs direktør for regionen.

I Iran meldes det daglig om rundt 13.000 smittetilfeller, og det har de siste ukene vært 400–500 dødsfall daglig.

I Marokko meldes det om rundt 5.000 smittetilfeller daglig, og i Jordan om lag 8.000.

De 22 landene WHO-kontoret dekker i Midtøsten, Nord-Afrika og Afrikas Horn, har registrert 3,6 millioner tilfeller så langt i pandemien. Totalt er det meldt om 55 millioner smittetilfeller verden over. Men Al Mandhari advarer om at det trolig er mørketall.

– Økningen vi ser nå, er helt klart et resultat av at nedstenging og restriksjoner som lyktes i å kontrollere pandemien i denne regionen i juli og august, er blitt lettet på, sier Al Mandhari.

Han tilføyer at nedstenging bare kan begrense smitten til en viss grad.

Personvernpolicy