Storbritannia med største forsvarsinvestering på 30 år

Statsminister Boris Johnson offentliggjør torsdag den største investeringen i det britiske forsvaret siden den kalde krigen. Foto: Matt Dunham / AP / NTB
Statsminister Boris Johnson offentliggjør torsdag den største investeringen i det britiske forsvaret siden den kalde krigen. Foto: Matt Dunham / AP / NTB Foto: NTB scanpix

Statsminister Boris Johnson offentliggjør torsdag den største investeringen i det britiske forsvaret siden den kalde krigen.

I en tale i Parlamentet er det ventet at Johnson vil kunngjøre en ekstrabevilgning på 16,5 milliarder pund, nærmere 200 milliarder norske kroner, over de neste fire årene.

Beslutningen følger et valgløfte fra det konservative partiet om på øke forsvarsbudsjettet med 0,5 prosent over inflasjonsmålet fram til 2025.

Statsministerens kontor i Downing Street opplyser at pengebruken vil «befeste Storbritannias posisjon som landet som bruker mest penger på forsvar i EU og nest mest i Nato».

Den økte bevilgningen kommer samtidig som den britiske økonomien er hardt rammet av koronapandemien, som også har ført til at myndighetene har brukt enorme summer på støtte til innbyggere og bedrifter.

– Jeg har tatt denne avgjørelsen fordi forsvaret av kongeriket kommer først, sier Johnson i en uttalelse offentliggjort før talen torsdag.

De økte bevilgningene skal gå til investering i ny teknologi, som cyber- og romforsvar, og de skal også brukes til å rette opp svakheter i det britiske forsvaret, opplyser Downing Street.

Personvernpolicy