Orkanen Iota minsker i styrke etter å ha truffet land

Satellittbilde viser orkanen Iota i Det karibiske havet øst for Nicaragua.
Satellittbilde viser orkanen Iota i Det karibiske havet øst for Nicaragua. Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Orkanen Iota er fortsatt farlig og kan føre til store ødeleggelser, men har minsket i styrke etter å ha truffet land i Mellom-Amerika.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Orkanen Iota nådde land nordøst i Nicaragua mandag kveld lokal tid og brakte med seg katastrofal sterk vind, enorme mengder regn og fare for stormflo.

Orkanen falt til kategori 4 etter å ha vært det eneste stormsystemet som nådde kategori 5 denne orkansesongen i Atlanteren.

Etter å ha truffet land minsket den betydelig i styrke og hadde vedvarende vindstyrke på rundt 45 meter i sekundet i tretiden tirsdag morgen lokal tid.

USAs nasjonale orkansenter (NHC) anslår at Iota vil fortsette å minske i styrke raskt etter hvert som den beveger seg lenger innover land. Den vil trolig oppløses i løpet av onsdag, ifølge NHC.

For knappe to uker siden forårsaket orkanen Eta enorme ødeleggelser i store deler av Mellom-Amerika.

Massive nedbørsmengder fra Eta har etterlatt jorden i Nicaragua og nabolandet Honduras mettet med vann, og det fryktes at manglende evne til å ta unna store nedbørsmengder kan føre til flom og jordskred.

Myndighetene frykter at Iota vil ramme de samme områdene som ble truffet av Eta, og mange ble evakuert fra lavtliggende områder i grenseområdet mellom Nicaragua og Honduras.

Senteret av orkanen traff kysten av Nicaragua om lag 45 kilometer sør for byen Puerto Cabezas, også kjent som Bilwi.