Orkanen Iota minsker i styrke etter å ha truffet land

Satellittbilde viser orkanen Iota i Det karibiske havet øst for Nicaragua.
Satellittbilde viser orkanen Iota i Det karibiske havet øst for Nicaragua. Foto: AP

Orkanen Iota er fortsatt farlig og kan føre til store ødeleggelser, men har minsket i styrke etter å ha truffet land i Mellom-Amerika.

Orkanen Iota nådde land nordøst i Nicaragua mandag kveld lokal tid og brakte med seg katastrofal sterk vind, enorme mengder regn og fare for stormflo.

Orkanen falt til kategori 4 etter å ha vært det eneste stormsystemet som nådde kategori 5 denne orkansesongen i Atlanteren.

Etter å ha truffet land minsket den betydelig i styrke og hadde vedvarende vindstyrke på rundt 45 meter i sekundet i tretiden tirsdag morgen lokal tid.

USAs nasjonale orkansenter (NHC) anslår at Iota vil fortsette å minske i styrke raskt etter hvert som den beveger seg lenger innover land. Den vil trolig oppløses i løpet av onsdag, ifølge NHC.

For knappe to uker siden forårsaket orkanen Eta enorme ødeleggelser i store deler av Mellom-Amerika.

Massive nedbørsmengder fra Eta har etterlatt jorden i Nicaragua og nabolandet Honduras mettet med vann, og det fryktes at manglende evne til å ta unna store nedbørsmengder kan føre til flom og jordskred.

Myndighetene frykter at Iota vil ramme de samme områdene som ble truffet av Eta, og mange ble evakuert fra lavtliggende områder i grenseområdet mellom Nicaragua og Honduras.

Senteret av orkanen traff kysten av Nicaragua om lag 45 kilometer sør for byen Puerto Cabezas, også kjent som Bilwi.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden