Russland avviser anklager om dataangrep på legemiddelselskaper

Russlands viseutenriksminister Sergej Rjabkov sier de ikke har behov for å stjele data fra utenlandske vaksineforsøk. Microsoft har anklaget Russland og Nord-Korea for dataangrep på legemiddelselskaper og vaksineforskere.
Russlands viseutenriksminister Sergej Rjabkov sier de ikke har behov for å stjele data fra utenlandske vaksineforsøk. Microsoft har anklaget Russland og Nord-Korea for dataangrep på legemiddelselskaper og vaksineforskere. Foto: Hans Pennink / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Microsoft hevder Russland står bak dataangrep mot ledende legemiddelselskaper og vaksineforskere, men den russiske viseutenriksministeren avviser dette.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er «politisk mote» å si at Russland står bak slike angrep, mener viseutenriksminister Sergej Rjabkov, ifølge uttalelser gitt til det statlige nyhetsbyrået Ria Novosti.

Alt i august kunngjorde Russland at de hadde utviklet verdens første coronavaksine, Sputnik V. Enda en vaksine ble registrert i oktober, ifølge president Vladimir Putin.

– Vi trenger ikke annet enn å forfølge prosjektene vi alt har i Russland på normalt vis, inkludert samarbeid med utenlandske partnere, sa Rjabkov, som samtidig hevdet at også russiske selskaper hyppig utsettes for dataangrep.

Microsoft anklaget ikke bare Russland, men også Nord-Korea for dataangrep rettet mot mål knyttet til vaksineutvikling. Ifølge selskapet skal målene ha ligget i land som Canada, Frankrike, India, Sør-Korea og USA. Hensikten skal ha vært å stjele verdifulle data om utviklingsarbeidet. Ifølge Microsoft var de fleste angrepene mislykkede.