Russland avviser anklager om dataangrep på legemiddelselskaper

Russlands viseutenriksminister Sergej Rjabkov sier de ikke har behov for å stjele data fra utenlandske vaksineforsøk. Microsoft har anklaget Russland og Nord-Korea for dataangrep på legemiddelselskaper og vaksineforskere.
Russlands viseutenriksminister Sergej Rjabkov sier de ikke har behov for å stjele data fra utenlandske vaksineforsøk. Microsoft har anklaget Russland og Nord-Korea for dataangrep på legemiddelselskaper og vaksineforskere. Foto: Hans Pennink / AP

Microsoft hevder Russland står bak dataangrep mot ledende legemiddelselskaper og vaksineforskere, men den russiske viseutenriksministeren avviser dette.

Det er «politisk mote» å si at Russland står bak slike angrep, mener viseutenriksminister Sergej Rjabkov, ifølge uttalelser gitt til det statlige nyhetsbyrået Ria Novosti.

Alt i august kunngjorde Russland at de hadde utviklet verdens første coronavaksine, Sputnik V. Enda en vaksine ble registrert i oktober, ifølge president Vladimir Putin.

– Vi trenger ikke annet enn å forfølge prosjektene vi alt har i Russland på normalt vis, inkludert samarbeid med utenlandske partnere, sa Rjabkov, som samtidig hevdet at også russiske selskaper hyppig utsettes for dataangrep.

Microsoft anklaget ikke bare Russland, men også Nord-Korea for dataangrep rettet mot mål knyttet til vaksineutvikling. Ifølge selskapet skal målene ha ligget i land som Canada, Frankrike, India, Sør-Korea og USA. Hensikten skal ha vært å stjele verdifulle data om utviklingsarbeidet. Ifølge Microsoft var de fleste angrepene mislykkede.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden