Tegnell: – Vanskelig å se at noe går i riktig retning

Statsepidemiolog Anders Tegnell innrømmer at de tok feil i hvordan virussituasjonen ville utvikle seg i Sverige.
Statsepidemiolog Anders Tegnell innrømmer at de tok feil i hvordan virussituasjonen ville utvikle seg i Sverige. Foto: Tt News Agency / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsepidemiolog Anders Tegnell tror hele Sverige vil bli berørt av det nye smitteutbruddet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I høst spådde statsepidemiolog Anders Tegnell at Sverige ikke kom til å bli kraftig berørt av et nytt smitteutbrudd. Tegnell uttalte at han ikke hadde tro på en ny, nasjonal smittebølge, men at viruset i stedet ville spre seg i klynger og på arbeidsplasser.

Nå er Sverige på ny hardt rammet av høy virussmitte i befolkningen, sammen med en rekke andre europeiske land.

Til Dagens Nyheter sier den svenske statsepidemiologen at situasjonen har endret seg.

– Det har blitt en annen utvikling enn det vi trodde. Smittespredningen i andre europeiske land har vært mye bredere og mer generell enn det man så på våren. Sverige følger nå dette mønsteret. Hele landet kommer trolig til å bli berørt, mer enn mindre, sier han.

Skjerper tiltakene

Det siste døgnet er det registrert 20 coronarelaterte dødsfall i Sverige. Totalt har det blitt registrert 6.002 dødsfall.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden pandemien startet, har 141.764 personer blitt bekreftet smittet av coronaviruset i landet.

Svenske myndigheter har de siste ukene skjerpet tiltakene i flere regioner. Torsdag sto Kronoberg og Södermanland for tur, hvor innbyggerne nå frarådes å oppholde seg innendørs på offentlige steder, slik som butikker, kjøpesentre og biblioteker.

Man frarådes også fra å dra på konserter og idrettsarrangementer.

– Mange lyspunkter

Tegnell mener imidlertid å se mange lyspunkter i situasjonen.

– Hvis vi ser på smittespredningen, er det vanskelig å se at noe går i riktig retning. Men det er mange lyspunkter. Jeg hørte et intervju med et sykehjem i Skåne der de raskt fant smitten hos personalet og klarte å forhindre at den nådde beboerne. Det hadde vi problemer med i vår. At man tar et sånt ansvar, det er det som gir forhåpninger , sier han til Dagens Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stockholms helsedirektør er sterk bekymring for økende smitte og et økende antall coronapasienter som trenger sykehusinnleggelse.

– Jeg er svært urolig for den økende smittespredningen og det økende antallet pasienter med covid-19 som har behov for sykehusbehandling, sa regionenes helse- og omsorgsdirektør Björn Eriksson i en uttalelse mandag.