Trump advarer Biden mot å erklære valgseier

President Donald Trump etter torsdagens tale i Det hvite hus, der han gjentok påstanden om at han er valgvinner hvis de såkalt lovlige stemmene telles. Foto: Evan Vucci/AP/NTB
President Donald Trump etter torsdagens tale i Det hvite hus, der han gjentok påstanden om at han er valgvinner hvis de såkalt lovlige stemmene telles. Foto: Evan Vucci/AP/NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trump, som flere ganger siden valget har hevdet at han er vinneren hvis man teller såkalt «lovlige» stemmer, advarer motkandidaten mot å erklære seier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

President Trump har hevdet at valget blir stjålet, at det er omfattende valgfusk og at han er den reelle vinneren. Han har i tillegg kåret seg selv til vinner i flere vippestater.

Trump har ikke lagt fram dokumentasjon på sine påstander, som har vekket sterke reaksjoner, også blant flere Republikanere. Fredag advarer han Joe Biden, som har planlagt en tale fredag kveld, mot å erklære seg selv som valgvinner.

– Joe Biden burde ikke urettmessig gjøre krav på presidentkontoret. Jeg kunne også ha gjort det. Rettslige prosesser er bare i begynnelsen, skriver Trump på Twitter.

– Demokratiet fungerer

Biden har på nytt bedt folk om å være tålmodige og vente på det endelige resultatet av stemmetellingen.

– Demokratiet fungerer, og stemmen din vil bli talt. Det nytter ikke hvor hardt noen prøver å stanse opptellingen, din stemme blir talt, lovet Biden da han talte i Wilmington i Delaware fredag kveld lokal tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sa også at det er på tide at USA samles som en nasjon igjen.

– Vi er kanskje politiske motstandere, men vi er ikke fiender. La oss legge sinnet og demoniseringen bak oss, sa Biden.

Kan miste Twitter-konto

Dersom Trump etter at han eventuelt har forlatt Det hvite hus i januar ikke endrer stil på Twitter, risikerer han å miste kontoen sin.

Den amerikanske presidenten har fått minst tolv Twitter-meldinger skjult og merket med advarsler den siste uka. Han er beskyttet av Twitters regler om særlig nyhetsverdige personer, som folkevalgte, og meldingene og kontoen hans har ikke stått i fare for å bli fjernet.

Det endrer seg hvis han taper valget og ikke lenger er folkevalgt, melder The Guardian. Dersom han fortsetter å bryte retningslinjene da, vil han kunne bli suspendert, bekrefter Twitter.

Trump har 88,5 millioner følgere i det sosiale mediet, som var en viktig kommunikasjonskanal for ham da han slo seg opp politisk.