Nobelprisvinner advarer om fare for hungersnød i flere land

Kvinner og barn i en midlertidig leir som huser en rekke fordrevne mennesker i Burkina Faso. Bildet er tatt i juni i år. Foto: Sam Mednick / AP / NTB
Kvinner og barn i en midlertidig leir som huser en rekke fordrevne mennesker i Burkina Faso. Bildet er tatt i juni i år. Foto: Sam Mednick / AP / NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Burkina Faso, Sør-Sudan, Jemen og deler av Nigeria kan bli rammet av hungersnød i løpet av de neste månedene, advarer to FN-organer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Advarselen kommer i en felles rapport fra nobelprisvinneren Verdens Matvareprogram (WFP) og FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO).

En hungersnød – den mest ekstreme nivået av en matvarekrise – ble sist erklært i Sør-Sudan i 2017.

– Vi er ved et katastrofalt vendepunkt. Når vi erklærer hungersnød betyr det at mange liv allerede har gått tapt. Hvis vi venter for å finne ut det helt sikkert, er folk allerede døde, sier WFP-sjef Margot van der Velden.

Hun viser til at 260.000 døde under en hungersnød i Somalia i 2011. Den ble offisielt erklært i juli, men de fleste hadde allerede dødd i mai.

– Vi kan ikke la dette skje igjen, sier hun.

Rapporten fra de to FN-organene beskriver en «giftig kombinasjon av konflikt, økonomisk nedgang, ekstremvær og covid-19-pandemien», som sender folk inn i en nødsituasjon hvor de mangler mat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En matvarekrise blir definert som hungersnød hvis minst 20 prosent av husholdningene står overfor ekstrem matmangel, hvis sult, nød og akutt underernæring forekommer, og hvis dødsfall kobles direkte til sult eller underernæring.

FNs matvareprogram ble tidligere i år utpekt som vinner av Nobels fredspris. Prisen skal etter planen deles ut i Universitetets aula i Oslo 10. desember, men det er usikkert hva som skjer etter at det fredag ble innført enda strengere coronatiltak i hovedstaden. Det blir uansett en sterkt coronapreget utdeling.