Trump på talerstolen i Det hvite med påstander om valgfusk

President Donald Trump under sin tale fra Det hvite hus torsdag ettermiddag. Foto: Evan Vucci/AP/NTB
President Donald Trump under sin tale fra Det hvite hus torsdag ettermiddag. Foto: Evan Vucci/AP/NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Donald Trump hevdet fra talerstolen i Det hvite hus igjen torsdag at han vinner valget hvis man teller stemmene han omtaler som «lovlige».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis du teller de lovlige stemmene, vinner jeg helt klart. Hvis du teller de ulovlige stemmene, kan det hende jeg taper, sa Trump da han talte fra Det hvite hus onsdag ettermiddag.

CNN er blant mediene som kaller påstanden falsk.

Talen var den første offentlige opptredenen til Trump siden han tidlig onsdag hevdet han hadde vunnet en rekke gjenstående vippestater. Ingen uavhengige medier har kåret en vinner i disse statene.

Torsdag gjentok Trump flere påstander om valgfusk. Han kom ikke med noen dokumentasjon som kan bevise påstandene, skriver nyhetsbyrået AP. Også CNN melder at det ikke ble lagt fram ett eneste bevis på valgfusk.

Oppfordring til Biden

Trump oppfordret motkandidaten Joe Biden til å slutte seg til kravet om at kun lovlige stemmer skal telle.

– Vi kan begge erklære seier i stater, men til slutt tror jeg en dommer må avgjøre, sa Trump, og hevdet at saken kan gå til landets øverste domstol.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kommer til å bli mange rettstvister, understreket Trump flere ganger.

– De prøver å rigge valget

Presidenten leste opp fra manus og ville ikke svare på spørsmål. Han hadde en nedtonet stil da han holdt talen.

Trump påpekte at Demokratene styrer flere av vippestatene der det ennå ikke er kåret en vinner.

– De prøver å stjele valget. De prøver å rigge valget, sa Trump.

Han mener valgsystemet i USA er korrupt, og hevdet at Demokratene finner stemmesedler «overalt».

Republikansk eks-senator reagerer

Republikaneren Rick Santorum, som tidligere satt i Senatet og nå er kommentator på CNN, reagerte voldsomt på presidentens uttalelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ingen republikansk folkevalgt vil stille seg bak denne uttalelsen. Det er noe av den de kan stille seg bak, fordi det reflekterer sannheten. Men store deler av denne uttalelsen var ikke saklig, til tider agiterende, og noe presidenten i USA eller andre folkevalgte ikke bør si hvis ikke de har bevis som kan dokumentere det, sier Santorum i CNNs direktesending.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Santorum deltok i kampen om å bli Republikanernes presidentkandidat i 2012.

– Nå er det nok, herr president

Ellen Weintraub, lederen for den føderale valgkommisjonen (FEC), ber president Trump slutte å spre løgner og konspirasjonsteorier.

– Nå er det nok, herr president. Nok. Å spy ut konspirasjonsteori er om valget vil ikke endre resultatet. Stemmene er avgitt. Stemmene vil bli opptalt. Folkets vilje vil skje. Dine løgn er undergrav er demokratiet vårt og skader landet. Bare stopp, skriver hun på Twitter.

Flere folkevalgte Republikanere uttrykker sterk motstand mot Trumps tale.

– Dette begynner å bli sinnssykt, sier Adam Kinzinger, en kongressmann fra Illinois. Han omtaler presidentens uttalelser som misledende.

– Det er ikke noe forsvar for presidentens kommentarer i kveld som undergraver vår demokratiske prosess. USA teller stemmer, og vi må respektere resultatet som vi alltid har gjort, sier Larry Hogan, Republikanernes guvernør i Maryland.

– Hvis noen har bevis på fusk, må det bli lagt fram og behandlet. Alt annet skader integriteten til valgene våre og er farlig for demokratiet, sier kongressmannen Paul Mitchell fra Michigan.