Håpet svinner for redningsinnsatsen i Tyrkia

Sørgende ber ved kisten til Bayram Dogruya og hans kone Hatice, som begge mistet livet da huset deres raste sammen i jordskjelvet i Izmir.
Sørgende ber ved kisten til Bayram Dogruya og hans kone Hatice, som begge mistet livet da huset deres raste sammen i jordskjelvet i Izmir. Foto: Emrah Gurel / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tiden er i ferd med å renne ut for redningsarbeiderne som leter etter overlevende fra jordskjelvet i Tyrkia. 69 mennesker er funnet døde, og 949 er skadd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Natt til søndag ble en 70 år gammel mann berget i live ut av ruinene i Izmir vest i landet. Da hadde rundt 34 timer gått siden jordskjelvet i Egeerhavet som også krevde to unge liv på den greske øya Samos.

I Tyrkia har nesten 6.000 personer lett dag og natt siden fredag. De fortsatte søndag letingen i åtte ødelagte bygninger, men de fant tilsynelatende flere døde enn overlevende.

Forbipasserende ble innstendig bedt om å være stille slik at man kanskje kunne høre stemmer fra ruinene.

Sover ute

Rundt 220 av de skadde var søndag fortsatt på sykehus, ifølge den tyrkiske kriseetaten Afad.

I den hardest rammede småbyen, Bayrakli, tilbrakt engstelige familier sin andre natt utendørs under tykke tepper. Andre så nervøst på mens redningsarbeidere fortsatt letingen, blant annet i et boligområde der de nedre etasjene i tre boligbygg raste sammen. Det er ukjent hvor mange som mistet livet her.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Et mirakel

Noen uttrykte bekymring for at det kanskje ikke var mulig å finne flere i live. Men en redningsarbeider forteller til nyhetsbyrået AFP at minst ti personer fortsatt kan være begravd i bygningsrestene.

– Det vil være et mirakel om de blir funnet i live, sier en kvinne som ventet på nytt om familien.

Myndighetene har satt opp flere tusen telt for de hjemløse i Bayrakli og nabobyen Bornova.

Sykehusbesøk

Tyrkias visepresident Fuat Oktay sier at nesten 300 bygninger ble rammet, men de fleste av dem har bare fått mindre skader.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke jordskjelv som dreper, men bygninger, sier Oktay og gjentar et velkjent budskap.

Tyrkias helseminister tvitrer at han har vært på sykehuset og besøkt 70-åringen som ble reddet natt til søndag, og at han har det bra.

Tenåringer gravlagt

De to tenåringene i Hellas ble gravlagt søndag, ifølge lokale medier. Mange på Samos sov i helgen også utendørs, i biler og telt, i frykt for etterskjelvene som har fortsatt å ryste regionen.

USAs jordskjelvsenter målte fredagens skjelv til 7, mens Kandili-instituttet i Istanbul mener det hadde en styrke på 6,9. Skjelvet inntraff 16,5 kilometers dybde i nærheten av Seferhisar-distriktet i Izmir-provinsen.

Jordskjelvet utløste en mindre tsunami som rammet både Samos og Izmir, der en eldre kvinne druknet.