47-åring pågrepet i forbindelse med knivangrepet i Nice

En 47 år gammel mann er pågrepet av fransk politi, mistenkt for å ha hjulpet 21-åringen som skal ha drept tre personer i en kirke i Nice torsdag.

Fransk politi holder vakt utenfor Notre-Dame-kirken i Nice. Foto: Eric Gaillard/Pool via AP/NTB
Fransk politi holder vakt utenfor Notre-Dame-kirken i Nice. Foto: Eric Gaillard/Pool via AP/NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere franske medier melder om pågripelsen. Ifølge lokalavisa Nice Matin er 47-åringen mistenkt for å ha hjulpet den 21 år gamle tunisieren ved å gi ham en telefon. Han ble pågrepet torsdag kveld.

Ifølge nyhetskanalen BFMTV er mannen mistenkt for å ha vært i kontakt med 21-åringen dagen før angrepet. Nyhetsbyrået AFPs kilder melder at 47-åringen er pågrepet, slik at man kan avhøre ham.

Halsen skåret over

Torsdag formiddag gikk en angriper inn i kirken og knivstakk en rekke personer.

Det ene offeret, en 60 år gammel kvinne, fikk hodet skåret av, bekrefter påtalemyndigheten. En 55 år gammel kirketjener fikk et dypt kutt i halsen og døde også av skadene.

I tillegg døde en brasiliansk kvinne i 40-årene av skadene sine noe tid etter angrepet. I tillegg til de tre drepte ble flere skadd.

Gjennom hele angrepet skal den 21 år gamle tunisieren ha ropt «Allahu akbar» (gud er størst). Ifølge den franske statsadvokaten for antiterror, Jean-François Ricard, hadde angriperen med seg en koran, to telefoner og tre kniver.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De tre ble drept utelukkende fordi de tilfeldigvis befant seg i denne kirken i det øyeblikket, sa Ricard på en pressekonferanse torsdag.

Høy beredskap

Gjerningsmannen ligger fortsatt alvorlig skadd på sykehus, etter å ha blitt skutt av politiet under pågripelsen. Han skal ha ankommet Frankrike 9. oktober, bare noen uker etter å ha kommet til Europa via Lampedusa i Italia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere ble det rapportert at han var utstyrt med ID-papirer fra Røde Kors, men organisasjonen selv forteller at det var et dokument som kun var tiltenkt bruk mens mannen satt i karantene i Italia. Innenriksminister Gérald Darmanin sier mannen ikke var på noen terrorlister, verken franske eller europeiske.

Franske myndigheter har hevet antiterrorberedskapen Vigipirate til høyeste nivå etter angrepet, som skjedde bare noen uker etter at historielæreren Samuel Paty fikk halsen skåret over etter å ha vist Mohammed-karikaturer i klasserommet. Torsdag ble også en person arrestert etter å ha skadd en vakt utenfor det franske konsulatet i Jeddah i Saudi-Arabia.

President Emmanuel Macron holder fredag et møte med regjeringen om situasjonen etter angrepet.