EU skal betale for transport av koronapasienter

EU-president Charles Michel ledet videotoppmøtet og manet til samhold i kampen mot koronasmitten, som igjen er på vei opp i hele Europa. Foto: Olivier Hoslet / AP / NTB
EU-president Charles Michel ledet videotoppmøtet og manet til samhold i kampen mot koronasmitten, som igjen er på vei opp i hele Europa. Foto: Olivier Hoslet / AP / NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-presidenten maner til fellesskap i kampen mot koronaviruset og minner om at hele Europa er i samme båt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er en vanskelig kamp og en alvorlig krise. Igjen blir vi satt på prøve. Tallene øker overalt. Sykehus og helsearbeidere er igjen under press, og mange steder er det innført restriksjoner, sier Charles Michel etter et videotoppmøte om pandemien.

EU-lederne diskuterte samarbeid om testing, sporing og – etter hvert – vaksinering.

– Samhold og solidaritet er viktigere enn noensinne. Vi er alle i samme båt og må slutte rekkene og forsvare Europas borgere, sier Michel.

Penger til å flytte pasienter

Både han og EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen var opptatt av å styrke informasjonsdelingen mellom landene. Det gjelder både smitteutvikling og erfaringer med å bekjempe og behandle covid-19 og opplysninger om kapasitet ved intensivavdelinger.

– Vi setter av 220 millioner euro til sikker transport av pasienter over landegrensene, sier von der Leyen etter møtet torsdag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sammen om testing og sporing

Hun er også opptatt av å godkjenne testmetoder på EU-nivå, inkludert hurtigtester.

– På den måten kan vi sikre gjensidig anerkjennelse av testresultater mellom landene. Det vil være viktig for gjennomføring av nødvendige reiser, sier hun og legger til at dette ikke er tiden for reiser som ikke er nødvendige.

Von der Leyen oppfordrer EU-landene til å koble sine smittesportingsapper til en felles plattform kommisjonen har opprettet for å sikre at de ulike appene kan brukes om hverandre. Tyskland, Italia og Irland har allerede gjort dette, og von der Leyen sier de resterende 19 appene som finnes hittil skal følge etter i november.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg jobber EU videre med et felles sporingsskjema for reisende.

Vaksineforberedelser

De to EU-toppene ba også medlemslandene forberede seg så de er klare til å rulle ut en vaksine så snart den er klar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi skal sikre rettferdig distribusjon av vaksine og at alle får vaksine samtidig og på like vilkår, basert på hvor stor befolkning de har. Vi ber medlemslandene sende inn sine planer, så vi kan sjekke at de er forberedt, sier von der Leyen.

EU-kommisjonen har inngått flere forhåndsavtaler om kjøp av flere hundre millioner vaksinedoser så snart de er godkjent og klare til levering.

– Europa er episenteret

Mens flere land skjerper tiltakene og igjen stenger ned deler av samfunnet, sier Verdens helseorganisasjon (WHO) at dette bør være siste utvei. Europa-direktør Hans Kluge minner om at nedstenging har store økonomiske kostnader, i tillegg til at det fører til mer vold i hjemmet og svekket psykisk helse.

WHO opplyser at det ble påvist over halvannen million smittetilfeller i Europa siste uke. tallet på døde økte med 30 prosent, og antall innlagte på sykehus er på det høyeste nivået siden i våres.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Antallet sykehusinnleggelser har økt til nivåer som vi ikke har sett siden i vår, og dødsfallene har økt med over 30 prosent den siste uka, opplyser WHOs Europa-direktør Hans Kluge.

– Europa er nok en gang pandemiens episenter, sier Kluge.

Totalt har over ti millioner mennesker i 53 europeiske land testet positivt for koronaviruset.