FN er bekymret over den nye karikaturstriden

Sjefen for Unoac, FN-alliansen som arbeider mot ekstremisme, sier han er «dypt bekymret» over de økte spenningen over karikaturer av profeten Muhammed.

FN er bekymret for den nye karikaturstriden. Her tenner demonstranter på det som skal ligne et fransk flag og karikerte bilder av Frankrikes president Emmanuel Macron, som har forsvart trykking og vising av Muhammed-karikaturene. Foto: Khalid Mohammed / AP /NTB
FN er bekymret for den nye karikaturstriden. Her tenner demonstranter på det som skal ligne et fransk flag og karikerte bilder av Frankrikes president Emmanuel Macron, som har forsvart trykking og vising av Muhammed-karikaturene. Foto: Khalid Mohammed / AP /NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Unoac-sjef Miguel Angel Moratinos' uttalelser kommer i kjølvannet av sinne fra flere muslimske land og statsledere, særlig Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, mot Frankrike og president Emmanuel Macron.

Sinnet bunner i Macrons respons til drapet på læreren Samuel Paty, som hadde vist fram Muhammed-karikaturer i timen, og hans kraftige forsvar av karikaturene å ytringsfrihetsgrunnlag.

Enkelte land har oppfordret til boikott av franske varer, og Erdogan har sammenlignet måten muslimer blir behandlet på i Europa med folkemordet på jødene før og under annen verdenskrig.

Pakistans statsminister Imran Khan beskylder Macron for å bidra til «ytterligere polarisering og marginalisering, som uunngåelig vil føre til radikalisering»

Moratinos sier han «med dyp bekymring følger de voksende spenningen».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De provoserende karikaturene har også framprovosert voldshandlinger mot uskyldige sivile, som ble angrepet for deres religion, tro eller etnisitet, heter det i uttalelsen.

– Å fornærme religioner og hellige religiøse symboler fører til hat og voldelig ekstremisme, som fører til polarisering og et fragmentert samfunn, legger han til.