Britisk topprådgiver: Antall koronainnleggelser kan tredobles i løpet av måneden

Mark Walport, som tidligere har vært den britiske regjeringens fremste vitenskapsrådgiver, sier antall sykehusinnlagte med covid-19 kan tredobles innen månedsskiftet om ikke Boris Johnsons regjering strammer inn. Foto: Matt Dunham / AP / NTB
Mark Walport, som tidligere har vært den britiske regjeringens fremste vitenskapsrådgiver, sier antall sykehusinnlagte med covid-19 kan tredobles innen månedsskiftet om ikke Boris Johnsons regjering strammer inn. Foto: Matt Dunham / AP / NTB Foto: NTB scanpix

Antallet sykehusinnlagte med covid-19 i Storbritannia kan tredobles i løpet av november om ikke regjeringen strammer inn, advarer topprådgiver Mark Walport.

Walport, som var den britiske regjeringens fremste vitenskapsrådgiver mellom 2013 og 2017, sier det bare er å følge med på hva som skjer på den andre siden av Den engelske kanalen for å se hva som er på vei.

Tiltakene i Storbritannia i dag ligner på dem som er innført i Frankrike og Spania, der myndighetene sliter med å få bukt med smitten og det daglige antallet nye tilfeller er svært høyt.

– Med våre nåværende tiltak er det lite som tilsier at det er like mye sosial distansering som det var da vi først stengte ned, og derfor vet vi at risikoen er betydelig for at antall smittetilfeller vil fortsette å stige, sa Walport til BBC onsdag.

Det er «ikke urealistisk» at 25.000 mennesker kan være innlagt på sykehus med covid-19 når kalenderen viser desember, opp fra 9.000 i dag, la han til.

Store mørketall

Britiske helsemyndigheter registrerte 24.701 nye koronatilfeller og 310 dødsfall onsdag.

Resultater fra en stor pågående studie av Englands koronaepidemi tilsier at det egentlig er rundt 96.000 nye smittetilfeller hver dag og at omfanget av epidemien dobles hver niende dag.

Steven Riley, som er professor i smittsomme sykdommer ved Imperial College i London, sier han og kollegene som arbeider med studien, tok prøver av 85.000 tilfeldig utvalgte engelskmenn i slutten av oktober, og fant ut at om lag én av 128 var koronasmittet.

Imperial College er en av de sentrale bidragsyterne til studien, som får støtte av det britiske helsedepartementet.

– Våre tall viser at det ikke er noen grunn til å vente at den eksponentielle økningen vil avta i løpet av de neste ukene, uavhengig av hva vi gjør, sier Riley.

Ber om samkjøring

De dystre spådommene kommer mens opposisjonspartiene Liberaldemokratene og nordirske Alliansepartiet ber statsminister Boris Johnson om et møte for å koordinere en koronastrategi for de fire britiske nasjonene.

I tråd med det britiske politiske systemet har styresmaktene i Nord-Irland, Skottland og Wales hver for seg utarbeidet egne tiltak mot pandemien.

Samtidig har Johnson innført en strategi inndelt i tre nivåer, som kun gjelder for England. Dette har ført til sprik i reglene mellom nasjonene, og også i noen tilfeller fra by til by.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden