Frankrike truer Tyrkia med sanksjoner

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og Frankrikes president Emmanuel Macron har røket skikkelig i tottene på hverandre. Dette bildet ble tatt da de møttes under en Libya-konferanse i Berlin i januar.
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og Frankrikes president Emmanuel Macron har røket skikkelig i tottene på hverandre. Dette bildet ble tatt da de møttes under en Libya-konferanse i Berlin i januar. Foto: Michael Sohn / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frankrike vil fortsette sin kamp mot islamsk ekstremisme til tross for kritikk fra Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vil ikke gi etter for destabilisering og forsøk på trusler, sier en talsmann for den franske regjeringen, Gabriel Attal.

Frankrikes europaminister anklager Erdogan for «provokasjoner» og truer med sanksjoner.

– Vi kommer til å presse på for et strengt europeisk svar, som kan komme til å inkludere sanksjoner, sa Clement Beaune onsdag.

Krass tone

Forholdet mellom Frankrike og Tyrkia har lenge vært anstrengt og tonen mellom de to Nato-allierte landene har vært krass både når det gjelder Libya-konflikten, tyrkisk oljeleting i Middelhavet og nå sist i konflikten om Nagorno-Karabakh.

Tidligere i måneden kom Macron også med krass kritikk av islam, som han betegnet som en religion i dyp krise verden over. Det vakte sterke protester i en rekke muslimske land, blant dem Tyrkia.

Drap på lærer

Med drapet på den franske læreren Samuel Paty i Paris 16. oktober ble ordkrigen mellom Frankrike og Tyrkia ytterligere trappet opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Paty ble drept og lemlestet av en 18 år gammel tsjetsjener etter å ha vist elever en karikaturtegning av profeten Muhammed, trykket i satiremagasinet Charlie Hebdo. Det utløste ny islamkritikk fra Macrons side.

Erdogan hevdet på sin side at Macron burde gjennomgå en psykiatrisk undersøkelse, noe som fikk Frankrike til å kalle hjem sin ambassadør fra Ankara.

Erdogan-karikatur

En karikaturtegning av Erdogan på forsiden av siste utgave av Charlie Hebdo, der den tyrkiske presidenten er iført t-skjorte og underbukse, drikker øl og løfter opp skjørtet og viser fram den nakne rumpa til en kvinne som bærer hijab, har bidratt til å skjerpe tonen ytterligere.

Tyrkia anklager det franske satiremagasinet for «kulturell rasisme», hevder tegningen er et bevis for at Macrons antimuslimske agenda har båret frukter og varsler rettslige og diplomatiske skritt.

– Jeg er trist og frustrert, ikke på grunn av angrepet mot meg, men på grunn av uforskammetheten i å sikte etter profeten vi elsker mer enn oss selv, sier Erdogan, som anklager vestlige land med Frankrike i spissen for å ha innledet et nytt korstog.