Trumpismen kan overleve Trump

President Donald Trump under et folkemøte på en flyplass i New Hampshire søndag. Selv om Trump gjør det dårlig på meningsmålingene, har han stor støtte blant kjernevelgerne. Foto: Elise Amendola / AP / NTB
President Donald Trump under et folkemøte på en flyplass i New Hampshire søndag. Selv om Trump gjør det dårlig på meningsmålingene, har han stor støtte blant kjernevelgerne. Foto: Elise Amendola / AP / NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om Donald Trump skulle tape presidentvalget, kan den trumpske populismen leve videre i Det republikanske partiet i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En uke før valget ligger Trump fortsatt langt bak utfordreren Joe Biden på meningsmålingene – selv om presidenten har hatt et lite oppsving den siste tiden.

Mange i presidentens parti spør seg hvor veien går videre hvis valget tapes. Og noen har begynt å posisjonere seg i håp om å bli Trumps etterfølger.

– Folk legger grunnlaget for å konsolidere Trumps velgerbase, sier republikaner og Trump-kritiker Amanda Carpenter til nyhetsbyrået DPA.

Hun tror Trump fortsatt vil ha betydelig innflytelse i Det republikanske partiet selv om han skulle tape valget.

Større ambisjoner

Etter hvert som Trump har fått større utfordringer i valgkampen, har enkelte republikanere forsøkt å distansere seg fra ham. Misnøye med Trump kan være en belastning for republikanske senatorer som kjemper for gjenvalg i kongressvalget som holdes samtidig med presidentvalget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men andre i partiet markerer tilhørighet til Trumps politiske prosjekt – kanskje med håp om å bli partiets presidentkandidat i 2024.

Guvernør Kristi Noem i South Dakota har fått råd fra Corey Lewandowski, Trumps tidligere valgkampsjef.

Og utenriksminister Mike Pompeo kom med et knallhardt angrep på Kina i en tale til den folkevalgte forsamlingen i Wisconsin i forrige måned. Et av Trumps utenrikspolitiske varemerker ble dermed frontet i en sammenheng som bidro til spekulasjoner rundt Pompeos egne politiske ambisjoner.

La om kursen

Etter at outsideren Trump ble republikansk president i 2016, har han på en rekke områder avveket fra det som tradisjonelt har vært partiets politikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han har stått for en mye strengere innvandringspolitikk, og en sterk skepsis til internasjonal frihandel. Handelsavtaler er reforhandlet, og nye tollmurer er satt opp, ikke minst etter at Trump gikk til handelskrig mot Kina.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenrikspolitikken er blitt mer isolasjonistisk, i tråd med slagordet «America First». Mange Nato-allierte har følt seg nedprioritert og vært redd for at Trump skulle vende ryggen til hele alliansen.

Samtidig har Trump fått Republikanerne med på en ny aksept av stadig voksende underskudd på statsbudsjettet. Det har gitt større økonomisk spillerom og mulighet for å stimulere økonomien.

Flere av disse politiske kursendringene er blitt møtt med sjokk og forferdelse både på venstresiden og blant mer tradisjonelle republikanere i USA. Men de har vært populære blant mange republikanske kjernevelgere.

– Mangler ikke penger

Aksepten på grasrota gjør trumpismen til et aktuelt alternativ også for andre republikanske politikere. Samtidig er noen økonomiske givere blitt mer villige til å finansiere det politiske prosjektet.

– Det er ikke mangel på penger. Og ikke bare er det penger, det er etablerte medier, sier Lawrence Rosenthal til DPA. Han leder et senter ved Berkeley-universitetet for studier av høyreorienterte politiske bevegelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rosenthal tror TV-kanalen Fox News lett kan slutte opp om en ny politiker med et prosjekt som minner om Trumps. I tillegg viser han til nettstedet Breitbart, som tidligere ble ledet av Trumps eks-rådgiver Steve Bannon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Rosenthal er konservativ politikk i USA blitt knyttet opp mot populistiske bevegelser i Europa og andre deler av verden. Det har bidratt til å gi politikeren Trump et ideologisk grunnlag.

– Ingen begrensninger

En del av Trumps kritikere mener han ikke bare representerer en kursendring, men en trussel mot demokratiet i USA.

I løpet av årene som president har han stemplet mediene som «folkets fiender», unnlatt å fordømme høyreradikale grupperinger og nektet å svare på om han vil godta resultatet av neste ukes presidentvalg.

Han anklages også for å undergrave rettsvesenets uavhengighet og for å svekke tilliten til presidentvalget ved å spre ubegrunnet mistanke om valgfusk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det virker ikke som Det republikanske partiet setter noen begrensninger for det Trump kan finne på, sa den norske statsviteren Tore Wig nylig til NTB.

Wig mener Republikanerne vil stå overfor et stort veiskille når Trumps etterfølger skal velges. Partiet kan enten satse på en mer tradisjonell politiker, eller en som går enda lenger i retning av det autoritære og ikke-demokratiske – og som kanskje vil være mer politisk kompetent enn Trump.

En del av grunnlaget for veivalget blir lagt i neste uke. Trumpismen vil trolig lettere kunne overleve et tap med knapp margin enn en knusende seier til Joe Biden.