Demokratene med uthalingstaktikk i Senatet før Barrett-avstemning

En demonstrant som protesterer mot utnevnelsen av Amy Coney Barrett, blir fjernet av politiet etter å ha lenket seg fast til et gjerde foran høyesterettsbygningen i Washington søndag. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB
En demonstrant som protesterer mot utnevnelsen av Amy Coney Barrett, blir fjernet av politiet etter å ha lenket seg fast til et gjerde foran høyesterettsbygningen i Washington søndag. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB Foto: NTB scanpix

Demokratene hadde mandag morgen fortsatt ordet i Senatet etter å ha holdt tale på tale i protest mot at Amy Coney Barrett blir ny høyesterettsdommer.

– Senatets demokrater overtar gulvet hele natten for å kjempe mot republikanernes farselignende prosess. Vi vil ikke slutte å kjempe, skrev Senatets mindretallsleder, demokraten Chuck Schumer, på Twitter søndag kveld amerikansk tid.

Tidlig mandag morgen hadde demokratene fortsatt ordet. Senatorene hadde talt på skift for å holde på ordet så lenge som mulig. Slik viste de hva de synes om at verdikonservative Barrett (48) etter alle solemerker blir godkjent som ny høyesterettsdommer på livstid i løpet av dagen.

– Trist og rasende

Demokraten Chris Murphy tok skiftet fra klokka 3 til 5. På vei hjem mandag morgen skriver han på Twitter at han er både trist og rasende.

Mandagens avstemning i Senatet vil føre til at Barrett blir godkjent som høyesterettsdommer bare en drøy uke før presidentvalget ettersom hun har støtte fra et knapt republikansk flertall.

Det har aldri tidligere skjedd at en høyesterettsdommer er blitt utnevnt så tett opp til et valg, noe som har fått Demokratene til å protestere kraftig. De mener det er vinneren av valget 3. november som må nominere dommeren som skal fylle den ledige plassen.

Abortloven for fall?

Barrett blir den tredje dommeren innsatt av Trump. Hun ligger an til å overta plassen til den liberale dommeren Ruth Bader Ginsburg, som døde i september.

Domstolen får da et konservativt flertall på seks mot tre dommere.

Det betyr at den konservative fløyen vil kunne dominere domstolen i mange år framover, noe som vil kunne få konsekvenser for blant annet kvinners rett til abort, for likekjønnet ekteskap og for ekspresident Barack Obamas helsereform.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden