Nye demonstrasjoner ventet i Hviterussland

Demonstrasjonen søndag blir den ellevte søndagen på rad det demonstreres etter det omstridte presidentvalget 9. august. Her fra forrige søndags protest mot president Aleksandr Lukasjenko. Foto: AP / NTB
Demonstrasjonen søndag blir den ellevte søndagen på rad det demonstreres etter det omstridte presidentvalget 9. august. Her fra forrige søndags protest mot president Aleksandr Lukasjenko. Foto: AP / NTB Foto: NTB scanpix

Det er ventet at titusener samles i Hviterussland i protest mot president Aleksandr Lukasjenko søndag – fristen opposisjonen har gitt ham for å trekke seg.

Innenriksdepartementet har advart folk mot å møte opp fordi det ikke er gitt tillatelse til å gjennomføre en demonstrasjon. Politiet og sikkerhetsstyrker har gjentatte ganger på brutalt vis slått ned på demonstrasjoner i landet, utløst av det omstridte presidentvalget 9. august.

Lørdag marsjerte hundrevis av kvinner gjennom Minsks gater i øsende regnvær for å kreve presidentens avgang. Samlingen søndag blir den ellevte på rad på en søndag siden Lukasjenko hevdet han vant med 80 prosent av stemmene.

Opposisjonsleder Svetlana Tikhanovskaja regnes som den reelle vinneren. Søndagens demonstrasjoner skjer samtidig som fristen Tikhanovskaja har gitt Lukasjenko løper ut. Kravet var at presidenten gikk av innen 25. oktober og at det deretter blir gjennomført nyvalg.

Et slikt utfall regnes ikke som sannsynlig. Lukasjenko har på sin side løslatt noen fengslede, men ellers nektet å komme opposisjonen i møte.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden