Coronapandemien brer om seg i Polen – presidenten smittet

<p>Den polske presidenten Andrzej Duda har det fint etter å ha testet positivt for coronaviruset, opplyser en medarbeider. Foto: Valentyn Ogirenko / Pool via AP / NTB</p>
Den polske presidenten Andrzej Duda har det fint etter å ha testet positivt for coronaviruset, opplyser en medarbeider. Foto: Valentyn Ogirenko / Pool via AP / NTB

Polens president Andrzej Duda er coronasmittet. Han er en av over 13.600 polakker som testet positivt fredag.

Ifølge en statssekretær ved presidentens kontor ble han anbefalt å teste seg, noe han gjorde fredag.

– Resultatet viste seg å være positivt. Presidenten har det bra, skriver Blazej Spychalski på Twitter.

Det er uklart når den 48-år gamle konservative presidenten ble smittet. Mandag deltok han på en investeringskonferanse i Estlands hovedstad Tallinn, der han møtte Bulgarias president Rumen Radev.

Radev har senere gått i karantene.

Kraftig smitteøkning

Duda får påvist smitten mens coronatallene i Polen stiger raskt. Lørdag starter en nedstenging, som blant annet innebærer at restauranter og kafeer må holde stengt. De får kun selge hentemat. Hele landet regnes som «rødt» i henhold til EUs kategorisering.

Polakker i kø for å bli koronatestet ved et sykehus i Warszawa. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB
Polakker i kø for å bli koronatestet ved et sykehus i Warszawa. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB

Fredag ble det registrert rekordhøye 13.632 nye smittetilfeller i løpet av et døgn, og polakker bes nå om å jobbe hjemmefra hvis de kan. Barneskoler er delvis stengt, mens ungdomsskoleelever og studenter begynte med fjernundervisning for en uke siden.

Alle over 70 år er blitt bedt om å holde seg hjemme, og maks fem personer får lov til å samles. Det er også strenge restriksjoner for hvor mange som slipper inn i butikker, på kollektivtransportmidler og på gudstjenester.

Stadion blir feltsykehus

Samtidig har myndighetene gjort landets største stadion, der det vanligvis spilles landskamper, om til et feltsykehus.

Så langt har Polen registrert 228.318 coronatilfeller, og 4.172 dødsfall. Landet har 38 millioner innbyggere.

På grunn av den store smittespredningen, har Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) bedt om at flytrafikken fra Polen stanses.

– Oslo er spesielt utsatt for importsmitte. Vi kan like det eller ikke, men Norge er veldig avhengig av arbeidsinnvandring fra Polen og Litauen, sa Johansen til Aftenposten fredag.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden