USA godkjenner Remdesivir for koronapasienter

Opprinnelig ble Remdesivir produsert som en potensiell ebolamedisin. I år har det blitt benyttet for å behandle covid-19-pasienter. Foto: Gilead Sciences / AP / NTB
Opprinnelig ble Remdesivir produsert som en potensiell ebolamedisin. I år har det blitt benyttet for å behandle covid-19-pasienter. Foto: Gilead Sciences / AP / NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mat- og legemiddeltilsynet (FDA) i USA har nå godkjent legemiddelet Remdesivir for behandling av covid-19-pasienter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Medisinen Remdesivir som selges under merkenavnet Veklury, blir dermed det første offisielt godkjente legemiddelet mot covid-19 i USA.

Legemiddelet har kuttet behandlingstiden ned fra 15 til 10 dager i snitt, ifølge en studie fra amerikanske helsemyndigheter. Bruken av Remdesivir har til nå kun blitt benyttet i nødstilfeller. USAs president Donald Trump fikk blant annet legemiddelet da han var innlagt med covid-19 tidligere denne måneden.

Det er imidlertid uenighet om effekten av legemiddelet. En fersk WHO-studie viste at Remdesivir ikke i betydelig grad påvirker dødeligheten til covid-19-pasienter. Ei heller har legemidlene noen åpenbar virkning på hvor lenge pasientene ble liggende på sykehus, ifølge denne studien.

– Remdesivir har ingen effekt på dødelighet hos sykehusinnlagte pasienter med covid-19-infeksjon. Legemiddelet har heller ingen effekt på antall pasienter som trenger respiratorbehandling, sa professor Pål Aukrust ved Oslo universitetssykehus om studien offentliggjort på den vitenskapelige «preprint-serveren» Medrxiv i forrige uke.

EU-kommisjonen inngikk nylig en felles innkjøpsavtale med farmasiselskapet Gilead om kjøp av 500.000 behandlinger med Remdesivir til bruk på covid-19-pasienter. Avtalen omfatter også Norge gjennom EØS.