Myndighetene vil betale folk for å flytte til den idylliske middelalderbyen

I denne landsbyen kan du få betalt for å bo.
I denne landsbyen kan du få betalt for å bo. Foto: Wikimedia Commons

Høyt i fjellkjeden Appenninene ligger den italienske landsbyen Santo Stefano di Sessanio. Sakte men sikkert blir den historiske byen en spøkelsesby.

Ifølge CNN bor det i dag 115 personer i området, og halvparten av dem er pensjonister.

Nå ønsker lokale myndigheter å betale folk for å flytte til landsbyen og starte bedrift der. I tillegg vil beboerne få en bolig til en symbolsk sum. Hva denne symbolske summen blir på er foreløpig ikke avklart.

– Dette handler ikke om å selge boliger, det handler om å berge landsbyens liv, sier borgermester Fabio Santavicca til CNN.

Slik er utsikten fra landsbyen Santo Stefano. Foto: Wikimedia Commons
Slik er utsikten fra landsbyen Santo Stefano. Foto: Wikimedia Commons

Opptil 80.000 utbetalt i året

Men det stilles krav. Du må være italiensk statsborger og 40 år eller yngre for å kvalifisere til tilbudet.

Myndighetene tilbyr nye kvalifiserte innbyggere en månedlig sum. Den årlige utbetalingen kan ikke overskride 8000 euro, tilsvarende om lag 80.000 norske kroner, men til gjengjeld kan den utbetales i tre år.

Dessuten får du en bolig til «en symbolsk sum». I tillegg blir en engangsutbetaling på 20.000 euro tilbudt dem som vil starte bedrift i landsbyen.

Krever fem års botid

Om lag 1500 personer har søkt siden tilbudet ble offentliggjort 15. oktober.

I søknaden ber myndighetene om personer som kan arbeide som guide, renholdsarbeidere, vaktmestere, farmasøyter og potensielle butikkeiere.

I tillegg må søkerne være mellom 18 og 40 år, og kan ikke være bosatt i nærområdet rundt Santo Stefano. De må også komme fra et område med mer enn 2000 innbyggere. Dette er i håp om å bringe ny mentalitet inn til landsbyen.

Man må være villig til å bo der i minst fem år, men det foreligger ingen lovmessig måte å nekte folk å forlate landsbyen på.

Mange av middelalderbyens bygninger står øde og forlatt. Foto: Wikimedia Commons
Mange av middelalderbyens bygninger står øde og forlatt. Foto: Wikimedia Commons

Et isolert liv

Landsbyen ligger en to timers kjøretur utenfor Roma, og den nærmeste flyplassen er bare 90 minutter unna med bil. Likevel ønsker myndighetene å påpeke at det ikke er enkelt å ta en svipptur ned til Roma.

– Vi ligger på en fjellside 1200 meter over havet, og på vinteren er det ikke lett å komme seg til og fra landsbyen, sier borgermesteren.

Middelalderbyen er bare en av mange italienske landsbyer som sliter med tap av innbyggere. Siden andre verdenskrig har flere og flere pakket sakene og vendt nesen mot storbyene i håp om arbeid. Myndighetene ønsker å få bukt med problemet før landsbyene blir spøkelsesbyer.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden