USA: Russland og Iran har forsøkt å påvirke valget

Russland og Iran har begge hentet inn informasjon om amerikanske velger med mål om å påvirke valget, ifølge USAs øverste etterretningssjef John Ratcliffe. Arkivfoto: Andrew Harnik / AP / NTB
Russland og Iran har begge hentet inn informasjon om amerikanske velger med mål om å påvirke valget, ifølge USAs øverste etterretningssjef John Ratcliffe. Arkivfoto: Andrew Harnik / AP / NTB Foto: NTB scanpix

Russland og Iran har begge hentet inn informasjon om amerikanske velgere med mål om å påvirke valget, ifølge USAs øverste etterretningssjef John Ratcliffe.

Ratcliffe sier Iran spesifikt har sendt falske eposter til amerikanere for å «true velgere, skape sosial uro og sverte president Trump» foran valget 3. november.

Iran og Russland har i tillegg innhentet velgerinformasjon i et forsøk på å påvirke valget, sa Ratcliffe og FBI-sjef Chris Wray på en sjelden pressekonferanse to uker før valget.

«Desperat forsøk»

Ratcliffe sier USA vil straffe ethvert land som blander seg inn i gjennomføringen av valget. Både Iran og Russland har forsøkt å sende falsk informasjon til registrerte velgere i håp om at det vil «skape kaos og svekke tilliten til det amerikanske demokratiet», ifølge etterretningssjefen.

Tross den iranske og russiske forsøket på å påvirke valget, kan amerikanerne være trygge på at stemmene deres blir telt, understreket de Ratcliffe og Wray.

– Disse handlingene er desperate forsøk gjort at desperate motstandere, sier Ractliffe.

Velgerlister brukt i eposttrussel

Pressekonferansen ble holdt etter at demokratiske velgere i minst fire vippestater, inkludert Florida og Pennsylvania, har blitt truet av noen som hevder å være den høyreekstreme gruppen Proud Boys. I eposten står det at «vi kommer for å ta deg» dersom mottakerne ikke stemmer på president Donald Trump.

Trusseloperasjonen skal ha brukt epostadresser fra delstatenes velgerregister, som inneholder partitilhørighet, adresse og i noen tilfeller epostadresse og telefonnummer. Denne type informasjon er regnet som lett tilgjengelig, skriver AP.

Delstatene har ulike krav til hvem som kan få tilgang til informasjonen om velgerne, hvilken informasjon som holdes konfidensielt og hvordan velgerlistene kan brukes, ifølge den uavhengige organisasjonen The National Conference of State Legislatures (NCSL).

Ikke tegn til innbrudd

Det er ingen tegn til at noen valgregistre er endret eller at informasjon om velgere er manipulert på noe vis. Det kunne påvirket den faktiske stemmegivningen, sa Ratcliff og Wray.

Det er ikke klart om Iran eller Russland brøt seg inn i systemene for velgerregistrering. Noe informasjon, som partitilhørighet, er offentlig, og navnet på velgere kan ha blitt slått sammen med informasjon fra andre databaser, opplyser etterretningskilder til The New York Times.

Noe informasjon kan også ha blitt solgt av kriminelle hacker-organisasjoner på det mørke nettet, ifølge avisen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden