Nasa: Vellykket landing på asteroide

<p>Landingen på den lille asteroiden, som har en radius på cirka 250 meter, var vellykket. Foto: NASA / Goddard / University of Arizona / CSA / York / MDA via AP/NTB</p>
Landingen på den lille asteroiden, som har en radius på cirka 250 meter, var vellykket. Foto: NASA / Goddard / University of Arizona / CSA / York / MDA via AP/NTB

Nasas romfartøy har gjennomført en vellykket landing på asteroiden Bennu etter å ha sirklet rundt den i to år, opplyser den amerikanske romfartsorganisasjonen.

Fartøyet Osiris-Rex landet i noen sekunder på asteroiden Bennu, som ligger 330 millioner kilometer unna og er full av store steiner. Asteroiden har en radius på rundt 250 meter.

Landingen ble bekreftet av Nasa klokken 00.12 norsk tid, rundt 18 minutter etter at den faktisk skjedde. Årsaken er at det tok så lang tid å sende signalet fra romfartøyet og tilbake til jorden. Oppdraget betegnes som historisk.

Dagens manøver er historisk. Asteroider kan sitte på flere av universets hemmeligheter , sier direktør ved Planetary Science Division Lori Glaze til CNN.

(Saken fortsetter under bildet)

Etter et tiår med planlegging har OSIRIS-REX landet på asteroiden Bennu. Foto: NASA/Goddard/Arizona State University / AFP
Etter et tiår med planlegging har OSIRIS-REX landet på asteroiden Bennu. Foto: NASA/Goddard/Arizona State University / AFP

– Jeg kan ikke tro det

Målet med den korte landingen er å samle inn støv og stein fra bakken og returnere de små bitene av asteroiden tilbake til jorden. Det var første gang USA klarte det, og bare Japan har tidligere klart å samle inn prøver fra en asteroide.

– Jeg kan ikke tro at vi faktisk klarte det, sier sjefforsker Dante Lauretta ved University of Arizona og legger til at romfartøyet gjorde akkurat som det skulle.

– Solsystemets eldgamle historiefortellere

Romfartøyet Osiris-Rex er på størrelse med en varebil og gjennomførte landingen på et område om lag så stort som en tennisbane i krateret Nightingale.

En arm på fartøyet forsøkte i løpet av sekunder suge til seg støv og steiner fra overflaten. Det kan ta uker før forskerne vet hvor mye, om noe, som ble samlet inn eller om det må gjøres et nytt forsøk.

Dette er en milepæl i både vitenskap og ingeniørfag, og vil påvirke alle fremtidige oppdrag rundt asteroider, solsystemets eldgamle historiefortellere. Biter av sten som har vært vitne til solsystemets fulle historie er på vei til jorden, sier NASA-forsker Thomas Zurbuchen til CNN.

De innsamlede prøvene kan tidligst være tilbake på jorden i 2023.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden